Народни слободарски покрет позива руководство менаџмента Телекома Србија да јавности предочи анализе на бази којих се одлучило да се повуку пословни потези, и то:

• Куповина 51% удела у телевизијском пакету Арена спорт што је трансакција од око 8 милиона евра, а што је урађено у току 2011. године.

• Куповина кабловског оператера Коперникус за 195 милиона евра и других локалних кабловских оператера.

У том смислу сматрамо како је посебно важно јавности дати одговоре:

Због чега је РТС као јавни сервис препустио пренос атрактивних спортских догађаја приватној продукцији, а да потом друго државно предузеће откупљује та иста права куповином Арена спорт пакета? Због чега те 2011. године (или раније) менаџмент Телекома није заједно са РТС градио заједничку платформу за пренос атрактивних спортских догађаја? Који су финансијски ефекти тог пословног потеза из 2011?

Да ли је Телеком радио упоредну анализу вредности кабловских оператера у Србији и региону? Шта су фактори који су утицали да су практично сви кабловски оператери у Србији прецењени у односу на сличне системе у другим државама Европе? Колика је процењена вредност кабловске и оптичке мреже коју поседује Телеком пре и после куповине неколико локалних кабловских оператера? Који је процењени период поврата уложеног новца?

Ми Слободари сматрамо како је питање медијског простора, а самим тим и пратеће инфраструктуре у виду преносне опреме и медијских брендова у суштини не само економско питање већ подједнако и политичко, безбедносно па и културолошко питање. У том смислу је јасно да је тржиште у тој сфери диктирано и од стране домаћих и међународних политичких актера заинтересованих за утицај у Србији и региону. Таква поставка отвара могућност великих манипулација и отварање политичких афера које могу да нанесу штету државном интересу. Из тог разлога, а имајући у виду и то да је велики број грађана Србије поседује акције Телекома сматрамо да је неминовно и важно да хитно добијемо одговоре на питања. Такође, ми Слободари позивамо власт у Србији да усвоји наш предлог да се државним добром прогласе све преносне мреже како енергетске тако и телекомуникационе јер само на тај начин бранимо суверенитет.

Информативна служба народног слободарског покрета