Шанса Србије лежи у укључивању у развој нових технологија и ту нема никакве дилеме. У сфери нових технологија карте нису подељене и сваки пројекат који заживи представља реалан допринос расту животног стандарда, а о чему најбоље говори ситуација у Новом Саду где у ИТ сектору ради готово десет хиљада људи са просечним платама изнад хиљаду евра.
У том смислу занимљиво звуче најаве државног врха о томе да постоји шанса да са кинеским компанијама направимо аранжмане у правцу заједничког развоја пројеката у области вештачке интелигенције, транспортних дронова и сл.
Међутим, како цела та прича не би била сведена само на занимљиве медијске прилоге о летећим аутомобилима држава хитно мора да предузме конкретне мере. Пре свега мора се зауставити егзодус научног и инжењерског кадра, јер како развијати вештачку интелигенцију уколико нам природна интелигенција одлази у Немачку, САД и друге државе света. Такође, треба прилагодити образовни систем тако да људи после завршетка школовања имају адекватна знања, што опет значи да држава коначно мора да уведе ред и стане на пут куповини диплома, плагирању научних радова и другим нечасним радњама којима се служе они који образовни систем користе за бизнис комбинације или за брзу куповину друштвеног статуса.
Ми Слободари смо једна од ретких политичких странака у Србији којима је развој нових технологија једна од важнијих програмских тачака и у том правцу имамо низ конкретних предлога и решења. Али предуслов свега је да као друштво мало станемо на лопту, договоримо се и онда кренемо у постављање државе на здраве ноге.
Слобода је избор!
Информативна служба Народног слободарског покрета