У ком правцу иде Србија када је реч о решавању питања Косова и Метохије? На који начин ћемо као народ одбранити своје виталне интересе? Како сачувати биолошки, економски и политички потенцијал за време које је пред нама? Како се поставити у времену великих глобалних промена?

Ово су само нека од главних дилема пред којима данас стојимо као народ, а на која немамо јасан, а још чешће немамо апсолутно никакав одговор. Целокупни јавни и политички простор постао је загађен дневночполитичким таблоидним обрачунима и етикетирањима, а политички живот је сведен на копање ровова између „нас“ и „њих“. Забринутост је главно расположење које влада међу свим добронамерним људима у нашем друштву, али и у читавом српском народу.

Ми Слободари сматрамо како је неопходно што пре побећи из наметнуте матрице и да због тога хитно мора започети озбиљна друштвена акција која ће изнедрити нови договор о националним и државним интересима. Питање коначног статуса Косова и Метохије је управо она тачка на којој треба кренути у рушење духа подела и то како у контексту разграничења на Ибру, тако и у контексту поделе народа. Наши непријатељи раде на томе да приморају Србију на прихватање понижавајућег решења о разграничењу на Космету знајући да нас тако уводе у ланчану реакцију подела и да ће на крају тог процеса наступити хаос из кога ће нас опет ти исти непријатељи „извући“ тако што ће нам наметнути „месију“ који ће нас одвести у „светлу НАТО будућност“. Речју, од нас се тражи да будемо сопствени џелати.

Оно што сада готово нико не очекује, а то је могућност ДОГОВОРА. Договора налик на онај који је постојао када је готово целокупна друштвена и политичка јавност радила на томе да Косово не постане чланица УНЕСК-а, а што је била највећа победа у борби за Косово у последњих двадесет година. Држава, Црква, НВО организације, Твитер и Фејсбук заједнице, политичке странке власти и опозиције, спортисти, културни радници. Сви смо тада заједно радили и свако је имао своју заслугу за то што велико културно и верско благо на Косову и Метохији није пало у руке органима тзв. Републике Косово.

ДОГОВОР НЕ ПОДЕЛА! Ово је гласан одговор тихе већине пристојних људи у Србији и позив да дигнемо главу и јасно и гласно кажемо да не желимо да нас било ко свађа и дели. Ми Слободари знамо да само нови договор са народом гради Србију и зато пружамо руку сваком коме је до живота у Србији стало.

Слобода је избор!

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет