Фото: EPA-EFE/Мартин Дивисек

Потпуни скандал је изјава Александра Вучића да би Србија била дужна да компанији Рио Тинто плати одштету од милијарду евра уколико не би добили дозволу за експлоатацију литијума. Пре свега, то није истина пошто нити једна држава у свету није дужна да некој компанији изда дозволе за отварање рудника док год не буду испуњени сви потребни критеријуми. У случају рудника литијума у долини Јадра нису испуњени кључни критеријуми за добијање дозвола, а то су процене утицаја на животну средину као и сагласност локалне заједнице која је у зони експлоатације.

Примера ради, компанија Тесла има озбиљне проблеме са реализацијом пројекта изградње производне хале за електричне аутомобиле недалеко од Берлина, а један од разлога је и тај што угрожавају станишта змија и гуштера. Како је Вучић толико сигуран да ће Рио Тинто нашим државним органима доказати да рудник не угрожава рецимо станишта змија и гуштера?! То би могао да буде један формални разлог за одбијање и не би било основа за било какву тужбу против Србије. Такође, баш бих волео да видим било коју арбитражу која би у овом времену у којем доминирају те тзв. „зелене теме“ осудила неку европску државу која поштује демократску вољу својих грађана да не желе да им животна средина буде девастирана?! Тако да је други основ за одбијање Рио Тинта тај социјални, а може се набројати још десетине формалних разлога који се налазе у судским праксама у судовима који одлучују о евентуалним надокнадама штета.

Међутим ми очигледно имамо проблем са тиме што је државни врх Србије дао гаранције онима који стоје иза компаније Рио Тинто о томе да ће све дозволе сигурно бити издате. Из тог разлога Вучић свеснно даје изјаве како Рио Тинто има права да добије одштету од милијарду евра како би та компанија ту његову изјаву дату у функцији председника Србије могла да користи као аргумент на суду! Ово грађани треба да знају како бисмо избегли приче за малу децу. А оно што сви учесници ове преваре морају да знају је то да уговори који су потписани уз политичку корупцију и принуду стоје као ништавни, тако да власници Рио Тинта џаба корумпирају и уцењују тиме Вучића и групу комплетних идиота. „Џаба вам новци моји синовци!“

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет