Пројекат “Отворени Балкан” је вишеструко штетан за Србију и наше дугорочне интересе. Додатно се штета повећава пристанком Александра Вучића да се са Едијем Рамом и Зораном Заевим састане у Елбасану на истом месту на којем су пре само месец дана Албанија и тзв. Република Косово потписали 13 стратешких уговора којим је практично започета пузајућа анексија наше јужне покрајине. 
 
Подсећам јавност да је сам Вучић најавио дипломатску иницијативу поводом тих 13 споразума потписаних у Елбасану од које је очигледно одустао и ћутке пристао на тај вид трајног решења статуса КиМ кроз интерграције са Албанијом чиме он не признаје да је признао Косово. Такође, првог дана састанка тим поводом није нити једну реч рекао свом домаћину Едију Рами чиме је показао да је све то у суштини део ширег договора. 
 
За време наводно историјског састнака у Албанији у Штрпцу се хапсе Срби и демонстрира се најгрубља сила чиме се шаље јасна порука шта нас Србе чека у перспективи не будемо ли побуном спречили да уцењени Вучићев режим настави са уништењем нације.
 
Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет