Pandora Papers website seen displayed on a smartphone, October 9, 2021, Ukraine
Image byMykola Tys/SOPA Images via ZUMA Press Wire
 ©

Да ће режим Демокрстаке странке пасти дефинитивно је било јасно још 2011. када су Европска комисија и Европски парламент званично затражили од власти у Србији да процесуира одговорне за 24 спорне приватизације као и за притиске на медије. То наравно власт није никако могла да изведе имајући у виду да је у те 24 спорне приватизације било умешано много оних који су тада чинили кичму режима.

„Пандора папири“ су без сумње Вучићеве „24 спорне приватизације“ јер се у тим документима који доказују политичку корупцију налазе њему лично блиски људи. Ове папире не треба посматрати одвојено од америчке па и европске прокламоване намере да санкционишу све за које се докаже да су на Западном Балкану учествовали у политичкој корупцији. Што значи да колико сутра може да се деси да комплетна имовина Синише Малог или Николе Петровића  дође под међународну блокаду, а да то зависи само од тога да ли ће Вучић бити кооперативан са политичким западом у погледу политике у региону. Са друге стране, претерана кооперативност овог типа би га довела у сукоб са Кином и Русијом, али и са Мађарском и Турском и на тај начин би се срушила позиција свесврстаности и логика „сваком сам био све“.

Дакле, улазимо у врло турбулентно време у којем први пут од 2012. Вучић може да се оклизне. Оно што је сада најважније је да ми из опозиције нинакоји начин не помогнемо да власт кроз изборе или неки други политички процес легализује ово стање лудила у земљи. Неопходним опозиционим јединством против мафије и политичке корупције би се могао извршити притисак до унутрашњег слома режима, а тек потом би се отворили неки реални политички процеси у којима би била могућа ненасилна промена власти.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет