Појава коју можемо видети изнад свих градова и области Европе. Хемијски или кондензациони трагови?

Поводом све учесталијих прича о томе да се врши систематско запрашивање Србије необележеним авионима, а сматрајући да је читава та тема у јавности подигнута са циљем изазивања панике и додатног застрашивања ионако уплашених грађана, Мирослав Паровић је упутио захтев свим релевантним државним службама од којих тражи да хитно у јавност изађу са истинитим и релевантним информацијама.

Садржај захтева достављамо у целости:

Влади Републике Србије,

Кабинету Председника Републике Србије,

Начелнику Генералштаба Војске Републике Србије,

Директору Безбедносно информативне агенције,

Директору Републичког хидрометеоролошког завода,

Директору Контроле летења Србије и Црне Горе (SMATSA),

Декану Физичког факултета Универзитета у Београду

Поштовани,

Јавност у Србији узнемирила бројним информацијама о томе да постоји систематско запрашивање које се врши из ваздуха уз помоћ авиона. Сматрам да би сте ви као институција која засигурно има релевантне информације морали да изађете у јавност са свим сазнањима које имате на ту тему, а са циљем правовременог и истинитог обавештавања грађана о стварима које су од општег значаја. Ово је посебно важно јер постоје индиције да се врши политичка злоупотреба и планско застрашивање грађана, а са циљем изазивања панике.

Као неко ко је искрено забринут за физичко и ментално здравље нације предлажем следеће:

  • Да се направи и јавности предочи стручна анализа о узрочницима повећаног загађења у Републици Србији.
  • Да се направи и јавности предочи стручна анализа о броју авионских летова који се обављају над територијом Републике Србије са информацијама да ли је у периоду од 1970. до данас уочена некаква аномалија у смислу промене хемијског састава у авионским траговима, те да ли су у наведеном периоду забалежени сумњиви летови необележених летелица.
  • Да се направи и јавности предочи стручна анализа  облачности изнад територије Републике Србије са информацијама да ли је у периоду од 1970. до данас уочена некаква аномалија у смислу хемијског састава облака и њиховог физичког облика. Ово је посебно важно имајући у виду да тренутно на друштвеним мрежама круже бројне фотографије и видео записи на којима се виде авионски трагови као и облаци за које стотине хиљада људи тврди да су вештачки направљени.  

Ово је потребно урадити у најкраћем року јер у условима пандемије корона вируса имамо врло специфично стање у јавном мњењу које погодује различитим манипулативним радњама, а последице медијских манипулација могу бити вишеструко штетне по државни и национални интерес.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет