Све су чешће информације да преко посредника кинеска компанија Зиђин купује напуштена имања у региону Бора. Према тим информацијама намера кинеске компаније која је купила српске руднике бакра и злата је да направе трајна насеља у која ће довести раднике са породицама из Кине чиме ће без посла остати српски држављани који су тренутно запослени у компанији Зиђин.

Јавна је тајна да Кина у Србији има специјалан статус по коме је могуће да се на Смедерево сручи тоне отровне чађи из железаре или на Бор огромне количине штетних гасова и да нити једна институција државе на то не реагује. Такође, видљиво је и да се Србија убрзано задужује код Кине и да заузврат мора да купује њихову углавном прљаву технологију старије генерације или пак да буде терен на који се убацују кинески производи коју су конкуренти европским. Али ако је тачно и то да ће на крају Кинези да доводе и своје раднике у фирме које овде отварају, онда је то сигуран знак да Вучићев режим заиста планира да од Србије направи сиромашну кинеску провинцију.

Ми Слободари сматрамо да са Кином треба имати економску сарадњу, али то никако не значи да им треба препустити државу што се интензивно дешава у последњих годину дана.

Информативна служба Народног слободарског покрета