Катастрофална суша је у многим крајевима Србије већ сада умањила принос пшенице за више од 50%, а како ствари стоје слободно се може рећи да ће и принос кукуруза и других пролећних култура бити значајно умањен. Јучерашње невреме у западним крајевима Србије нанели су огромну штету воћњацима, малињацима и другим пољопривредним засадима.

Ово су алармантни подаци који јасно указују да ће уколико држава хитно нешто не предузме веома брзо доћи до тоталног колапса српске пољопривреде и до банкрота више десетина хиљада пољопривредних произвођача. Такође, више је него јасно да ће оваква ситуација још додатно негативно утицати на српски БДП и то никаква лажна статистика неће моћи да сакрије.

Предлажем да Влада Србије хитно донесе одлуку о исплати 100 евра по хектару помоћи пољопривредницима, да укине акцизу на нафту, помери доспеће свих кредита на наредну годину, ослободи паоре плаћања закупа државног земљишта као и накнада за одводњавање. Оваква хитна мера би барем донекле ублажила катастрофалне последице ове за пољопривреду већ изгубљене године.

Мирослав Паровић, Коалиција Народни блок