Фото: Спутњик / Радоје Пантовић

Синоћње хапшење Владике Јоаникија и неколицине свештеника Епархије будимљанско-никшићке представља координисан удар на Српску православну цркву како би се ова најважнија институција српског народа ослабила пред одсудне дане везане за судбину Косова и Метохије. Најстрашније у свему је то што је  хапшење  извршено уз прећутну сагласност Вучићевог режима и то на исти онај начин на који је Мило Ђукановић из Београда добио подршку за акцију лажног државног удара 2016. године.

Амерички изасланик за преговоре Београда и Приштине, Ричард Гренел ових дана долази у посету региону како би извршио снажан притисак да већ у јуну месецу отпочне финализација договора о коначном документу споразума Србије и тзв. Републике Косово. Понуда која је на столу је дата у крајње недипломатском маниру „узми или остави“ што је корумпираним лидерима на Западном Балкану оставило минимално маневарског простора и отуда хапшење Владике Јоаникија и отуда нова иницијатива Едија Раме да се хитно настави реализација тзв. „мини Шенгена“ и коначно отуда наставак ванредног стања у Србији кроз неуставну одлуку о изборима 21. јуна.

Александар Вучић мора да јавно и без било каквих дипломатских обланди осуди хапшење Владике Јоаникија и да предузме хитне мере заштите српских националних интереса у Црној Гори. Наравно, предуслов је да он то уопште сме да уради у шта после свих искустава од раније искрено сумњам. Сви ми други морамо урадити све да пробудимо народ и институције државе Србије како бисмо могли да заштитимо лично и национално достојанство.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет