Бројни грађани широм Србије сведоче о томе да их позивају анкетари и да их питају да оцене мере које власт предузима везано за епидемију корона вируса. Са друге стране, према неким изворима могу се чути информације о томе да се истраживања јавног мњења о ефектима епидемије и утицају на политички рејтинг власти врши на фокус групама буквално на дневном нивоу.

Поставља се питање чему све то?! Да ли су можда резултати истраживања на дневном нивоу разлог због којег државни врх тако упадљиво мења приступе и начин понашања у епидемији? Најсликовитији пример је одлука о томе да се дозволи шетња кућних љубимаца у време полицијског часа, а када је после неколико дана истраживање показало да највећи број грађана не подржава да само власници кућних љубимаца могу да шетају од 20 до 21 час, Александар Вучић је самоиницијативно одлучио да укине ту меру.

Наша је дужност да као одговорни људи укажемо Вучићевом режиму да се држава у кризи не може водити истраживањима јавног мњења и вођењем рачуна о личном рејтингу. Треба се угледати на државе попут Русије, Немачке, Шведске, па у великој мери и на Доналда Трампа који је одлучио да можда жртвује могућност да буде реизабран на место председника Америке како би сачувао народ и државу од падања у потпуну хистерију и урушавање читавог система.

Грађани Србије су све уплашенији и лагано се јавља паника. У таквој атмосфери се могу десити бројне лоше ствари. Због тога је неопходно под хитно променити приступ и смањити репресалије над грађанима, поготово над људима старијим од 65 година којима је заиста нарушено свако људско достојанство.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет