Патријарх Павле нам је за живота често поручивао да будемо људи без обзира на ситуацију. Пандемија корона вируса је један од оних тестова када се заиста показује какав је ко. Нажалост, али власт је успела да на народ прошири сопствену психозу ваљда желећи да уместо нације и солидарног друштва постанемо себичне звери које у свакоме гледају непријатеља који их може заразити.

У овом моменту сва друштвена солидарност је сведена на то да у 20 часова грађани са тераса аплаудирају у знак подршке медицинарима, а да кроз тај аплауз аминују и често крајње спорне одлуке које на дневном нивоу доноси Вучићев режим. Једна од тих крајње спорних одлука је да се од данас забрањује улазак у Србију и српским држављанима који су се затекли у иностранству. Овој одлуци су претходили дани ширења најстрашније мржње према тим нашим повратницима који су безмало оптуживани да су сви до једнога заражени и да сада намерно вирус шире и на нас.

На овај начин Република Србија је затворила врата за своје људе који се налазе по земљама Европе често без било каквих папира јер позната је пракса да се у иностранство одлази на по три месеца како би тамо „на црно“ био зарађен неки динар. Исто тако, многи наши држављани се са правом осећају несигурно у државама у којима привремено бораве јер пандемија корона вируса са собом носи велику неизвесност и природно је да ти људи желе да то време проведу у својој земљи. Наравно, свако ко уђе у Србију мора бити стављен у карантин или самоизолацију и за све који крше те одредбе треба примењивати прописане казне.

Због свега овога тражим да границе све време буду отворене за улазак српских држављана јер је држављанство цивилизацијска тековина коју никакво ванредно стање не може да суспендује!

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет (један од оснивача коалиције Народни блок)