У једном вицу разговарају песимиста и оптимиста и песимиста каже: „Од овога не може горе!“, а на то ће оптимиста раздрагано: „ А, може, може!“ Тако, таман када сам помислио да сам око питања Косова и Метохије чуо баш све, негде у паузи између наступа на сплаву и јурења бившег мужа ножем и хоспитализације у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, ријалити шоу звезда, Кристина Кија Коцкар је на Пинку одлучила да пошаље политичку поруку и да се на тај начин укључи у решавање вековног проблема у нашој јужној покрајини. Њен став је отприлике такав да каже како Срби јужно од Ибра живе добро и у миру, али да зато северно тј. у Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану имају бројне проблеме и да се њој лично жале, те да она због тога инсистира да се тим људима помогне. Из овога што је изречено остаје мистерија да ли госпођица Коцкар сматра да је и за север Космета пожељно решење да им буде „добро“ као и на југу што ће рећи да сугерише да се призна тзв. Република Косово у целости или пак сматра да је разграничење решење проблема. Не искључујем могућност да можда Кија индиректно поручује да на северу постоји проблем Срба са Србима баш како један део међународне заједнице форсира и што ће чини ми се бити доминантан политички став нове политичке гарнитуре Албанаца са Космета.

У најкраћем, поприлично сам сигуран да је идеја оних који су одлучили да са сплавова ову младу жену прекомандују у политику та да на један баналан начин, а који и приличи ријалити шоу звезди, широким народним масама под ноге баци косовски проблем и позове их да га и третирају као отирач. На овај начин ће се ово питање пребацити из емотивно националног у крајње банално и тривијално, а познато је да су све те ниске страсти мање обавезујуће и пролазније од оних које су архетипски повезане за нацијом и културом. У читавој причи не смемо заборавити ни чињеницу да су милиони СМС порука од милиона грађана Србије стизали у знак подршке бившој стјуардеси и да су за ту лаку забаву грађани Србије били спремни да издвоје милионе евра својих пара.

Оно што посебно није наивно у свему овоме је то што су Кију Коцкар у ударни термин на националној фреквенцији, а са политичком агендом послали Жељко Митровић и Владимир Беба Поповић. Два кључна човека који већ две деценије доминантно креирају јавно мњење у Србији су све играјући фризби у Митровићевој канцеларији пратили како њихово медијско оружје гађа у главу више од милион грађана Србије. Из доступних снимака делује да су били веома задовољни ониме што су су чули и видели, а што је додатни знак за забринутост. Подсетићу грађане Србије како је Владимир Беба Поповић један од кључних људи који су у Црној Гори креирали јавно мњење у правцу антисрпске хистерије која данас тамо влада. Уз помоћ његових медијских трикова, некада дични Црногорци су под ноге бацили векове славне историје и претворили се у најстрашнију карикатуру која мрзи Србе и Русе, а грли и љуби Албанце, Хрвате и Бошњаке. Под његовом диригентском палицом у Црној Гори је створена атмосфера у јавности у којој је могуће измислити државни удар и осудити за то пензионерке из Србије и непостојеће људе из Русије. Дакле, доказано је у пракси да када има простора и средстава за рад, Владимир Беба Поповић може да за кратко време уништи све оно што су традиција и култура градили вековима, а делује како тренутно у Србији има одрешене руке и да може да ради ама баш све шта му падне на памет.

Треба рећи и то да ово ново срозавање Космета са митског питања „небеске Србије“ на банално казивање жене тазе отпуштене из клинике „Др Лаза Лазаревић“, долази свега дан након што је у Народној скупштини Димитриј Медведев јасно рекао како за Косово и Метохију он и Руска Федерација не виде друго решење до онога које је у складу са Резолуцијом 1244. Имајући у виду да је у српској јавности готово немогуће опонирати ставу Русије, делује ми да је кроз наступ Кије Коцкар нађена формула да се на мала врата минира тај снажни утисак који је на грађане Србије оставио говор премијера Русије.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет