Делегaција Народног слободарског покрета је данас у Председништву Србије предала текст Предлога нове форме преговора око статуса Косова и Метохије.

У наставку следи читав текст наше иницијативе:

Полазећи од неспорне чињенице да је према Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244 територија Косова и Метохије дефинисана као јужна српска покрајина под привременом управом међународне заједнице. Уважавајући реалност по којој привремени органи у Приштини врше власт на територији Покрајине Косово и Метохија и да уз помоћ дела међународне заједнице покушавају да једностраним актом сепаратизма направе самосталну државу. Прихватајући обавезу да на сваки начин штитимо опстанак Срба који живе на Косову и Метохији, њихову имовину као и имовину Републике Србије и Српске православне цркве. Ми из Народног слободарског покрета предлажемо носиоцима власти у Републици Србији следеће:

1. Прогласити несупех преговора у Бриселу и повући потпис Републике Србије са свих докумената потписаних у оквиру тог преговарачког процеса.

2. Званично позвати Руску Федерацију да се у пуном дипломатском капацитету укључи у даљи преговарачки процес око статуса Косова и Метохије.

3. Предложити нову преговарачку платформу по угледу на форму преговора из Минска, а у оквиру којих је нађена дипломатска мера за мир у Украјини.

Наш став је да о свим кризним ситуацијама у Европи главну реч управо морају да преузму сами Европљани, а што се у случају преговора из Минска показало као реално и изводљиво. Москва, Берлин и Париз имају довољан капацитет да на себе преузму улогу преговарача између Београда и Приштине и да на случају статуса Косова и Метохије још једном покажу да Сједињене америчке државе више нису неопходне, а да њихови пројекти попут „велике Албаније“ нису прихватљиви европским нацијама. У том ставу нас охрабрују и позитивни сигнали из Француске у чијим се престижним медијима сада могу чути необориви и неспорни аргументи о томе да је Савезна република Југославија нападнута од стране НАТО пакта на бази лажних оптужби за ратне злочине на Косову и Метохији.

Народни слободарски покрет као одговорна и држaвотворна политичка партија стоји на располагању да са свим својим капацитетима помогне да Република Србија сачува свој уставни поредак и међународну позицију политички и војно неутралне државе. Из тог разлога ми већ месецима уназад позивамо на наопходност унутрашњег договора базираног на принципу уставног патриотизма који може да послужи као основа за успостављање широког консензуса и народне одбране државних и националних интереса.

У Београду 31.5.2019.

Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета