Фото: Србија Данас – илустрација

Србији треба избалансирана спољна политика јер само тако као држава која се налази на  саобраћајним и енергетским коридорима имамо шансе да остваримо свој интерес. Нажалост, али још од тзв. „НЕ Стаљину“ на овим просторима се не води избалансирана спољна политика већ је НАТО тај који је води главну реч.

Данас када смо дошли у ситуацију да је НАТО (доминантно САД и Велика Британија) одлучио да прави албанску тврђаву на Балкану преко које жели да контролише економске, војне и политичке путеве између Русије, Турске и Кине са једне и ЕУ са друге стране, нама као држави не преостаје ништа друго него да симболички прекинемо политику „НЕ Стаљину“ што је тада значило „ДА за НАТО“. Јучерашња посета Владимира Путина треба да буде камен темељац те нове, суверенистичке политике Србије.

Наравно, оно што се може очекивати је снажан контра удар јер је наивно очекивати да ће НАТО седети скрштених руку. Из тог разлога је на власти у Србији да што хитније започне процес унутрашњег договора ради успостављања избалансираног политичког система јер ако се на унутрашњем плану не постигне договор велика дипломатска победа постигнута 17.1.2019. може бити пирова попут неких ранијих искустава из наше историје, а чак се може претворити и у националну катастрофу попут оне која је започела пучeм двадесет и седмог марта.


Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет