После срамног понашања Аустрије у гласању о чланству тзв. Републике Косово у Интерполу из уста Ханса Кристијана Штрахеа сада долази нова понуда ове државе, а то је иницијатива за одржавање међународне конференције о Косову и Метохији. Ово знaчи да су контуре нове улоге Беча исцртане и по њима ће Себастијан Курц (канцелар) бити гласноговорник интереса Приштине, док ће Ханс Кристијан Штрахе (вице канцелар) заступати интересе Београда, а све по моделу доброг и лошег полицајца.
Ми Слободари сматрамо како је за нас Србе као народ једина међународна конференција која је прихватљива јесте она на којој би се разговарало о свеобухватном решавању српског питања на Балкану. Ми никако не можемо и не смемо да пристанемо да се на међународном плану стално и изнова верификује додатно смањивање нашег државног простора јер је очигледно да томе нема краја и поставља се питање да ли ћемо доћи у ситуацију да нам се за десетак година поново као решење нуди нека нова међународна конференција о Санџаку, Војводини или о унитаризацији Босне и Херцеговине и укидању Републике Српске.
Порука из Аустрије опет отвара питање потребе хитног унутрашњег договора око српског државног и националног интереса јер уколико ми као народ не будемо изашли са јасним и чврстим ставом догађаји ће нас претећи и бићемо стављени пред свршен чин. По мом мишљењу Србија на међународном плану мора почети да инсистирана томе да су процеси око Косова и Метохије неодвојиви од процеса у Републици Српској, те да тражи међународну верификацију војне неутралности. Мишљења сам како само кроз овај модел ми као народ можемо одржавати  позицију државног присуства и на Космету и у Републици Српској, а да нам међународно призната војна неутралност обезбеђује могућност одржавања релативно нормалних међународних односа са САД и ЕУ на једној и Русије и Кине на другој страни.
Слобода је избор!
Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета
Информативна служба Народног слободарског покрета