Фото: Profimedia, Abaca

Поштована Премијерко,

Пишем Вам како бих указао на велики проблем. Наиме, према информацијама до којих смо дошли тренутно се на територији читаве Републике Србије дели на десетине хиљада прекршајних пријава по основу мерења средње брзине вожње на аутопутевима. Према мишљењу правног тима наше политичке партије највећи део ових прекршајних пријава ће врло лако пасти на суду јер ће бити потпуно немогуће утврдити ко је тачно и на ком месту починио дело прекорачења дозвољене брзине, а што је неопходан услов како би се правично могло судити. Обарање великог броја прекршајних пријава ће неминовно довести у питање оправданост увођења овакве мере и државу ће коштати много новца, а са друге стране довешће у неравноправан положај оне људе који не буду хтели да воде поступак већ се одлуче да плате прописану казну.

Верујем да знате да у оваква мера не постоји нити у једној развијеној држави што верујем да Вам може бити индикатор како ни ми не треба да будемо једина земља на траси Коридора 10 у којој возачи могу да доживе ову врсту прекршајне пријаве. Ми Слободари стога предлажемо да се пониште све казне које су послате, а уједно да се престане са слањем нових казни, те да се моментално укине мерење средње брзине кретања на аутопутевима.

Уједно Вас позивамо да наложите Агенцији за безбедност саобраћаја да јавности Србије наведу упоредне анализе примене коришћења система за мерење средње брзине у развијеним државама. Таман да упослите господина Меху Омеровића, новоименованог саветника директора Агенције који је очито позицију добио јер је домаћој и међународној јавности показао како се разуме у концепт функционисања обезбеђења на великим европским аеродромима.

Слобода је избор!

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет