Неуспех референдума у Македонији је још једна пропала иницијатива Сједињених америчких држава и НАТО пакта. Некада свемоћну машинерију победио је сиромашни македонски народ предвођен Ђорђем Ивановим који је наступом пред Генералном скупштином УН показао да је заиста репрезент демократске воље већине грађана који су га изабрали. Његово велико НЕ које је рекао пред читавом међународном заједницом су доказ да државе и народе треба да воде само људи који су спремни да у интересу свога народа раде и оно што од њих светски моћници не очекују.

После овога може се очекивати радикализација политичких прилика у региону јер се Америци жури да осигура своје војно присуство у региону како би тиме онемогућиле дубљи пробој Русије и Кине ка Западу Европе. То су пробали да заврше привидом демократије кроз референдум у Македонији и дијалог Београда и Приштине, а пошто се то показало као неделотворно покушаће да се врате бруталним методама рушења свих норми и закона. У том правцу није искључено да крену у реализацију ужурбаног спајања Албаније, западних делова Македоније и тзв. Републике Косово чиме би завршили пројекат „Велике Албаније“. Баш зато су и лансирали причу о политици разграничења као о могућем моделу решења за питање Космета, како би преко тог преседана могли да прекроје регион по својој мери.

Из тог разлога ми Слободари позивамо на унутрашњи договор како бисмо успели да се као народ и држава заштитимо од искушења која су пред нама. Једино договор и политички плурализам гарантују какву такву стабилност у кризном времену у којем је на наше очи умро евро-атлантски свет, али се још увек није родио нови поредак.

Слобода је избор!

Информативна служба Народног слободарског покрета