Пре неких годину дана ми је Ерве Живен, француски интелектуалац и стручњак за питања безбедности рекао како су Сједињене Америчке Државе дефинисале тзв. „линију ватре“ која полази од Молдавије и завршава се у Црној Гори. Према тој теорији, САД ће на тој линији водити своје сукобе са Русијом гледајући да онемогуће сваки дубљи продор руског утицаја на овај део Европе. Са смањењем руског утицаја потпуно се блокира могућност да се успоставе путеви сарадње копненог дела Европе и тиме се одржава статус у коме са минималним ресурсима Американци задржавају готово апсолутну власт на старом континету.

У том правцу уверен сам како је нагла америчка подршка политици етничког разграничења на Косову и Метохији у потпуној координацији са демонстрацијама у Молдавији у којој се опет тражи да се по етничком кључу изврши припајање ове државе Румунији. Етничким разграничењем на Косову и Метохији добија се могућност да остатак Косова добије и формално статус државе која би аутоматски ушла у НАТО и легализовала војно присуство САД. Такође, овај за Србе понижавајући положај довео би до озбиљне дестабилизације унутрашњих прилика што би врло брзо кулминирало у тешку политичку кризу у којој би се онда лако могао наћи неко ко би на тези „смиривања тензија“ увео Србију у НАТО и то приказао као нужност, чак и као патриотски чин. За Србијом би у НАТО аутоматски ушла и Босна и Херцеговина јер сада је Република Српска брана томе. Речју, политика разграничења на Косову и Метохији јесте увод у брзи улазак целог Балкана у НАТО и тиме би се у овом делу Европе направила зона у којој би САД имала главну улогу и формалну власт преко свог директног војног присуства и већ сада инсталираних мафија, пре свих албанске и црногорске. Са друге стране, на крилима етничких прекрајања граница демонстранти у Молдавији би добили крила да још јаче притисну како би се припојили Румунији и на тај начин аутоматски и тај део Европе ушао би у НАТО заобилазећи садашњу ситуацију у којој је војна неутралност уписана у Устав Молдавије.

Сједињене Америчке Државе желе да на овај начин прекину сваку могућност формирања независног европског система безбедности, а Балкан би у свему томе требао да буде америчка тампон зона између ЕУ са једне стране и Русије и Турске са друге стране. Из тог разлога САД форсира решење за Косово и Метохију које је подједнако неприхватљиво и за Русију и за Немачку, а то је етничка подела. Због тога не треба да чуди ни то што из Русије и Немачке сваки дан стиже све више забрињавајућих порука за Србију, а једна од најопаснијих је и изненадна порука из Кремља која је покренула шпекулације да ли ће Владимир Путин уопште доћи у планирану и најављену посету Београду.

Сви даљи процеси везани за статус Косова и Метохије ће бити својеврсни геополитички обрачун Европе и САД и сходно томе се и ми као држава морамо поставити. Става сам како Србија никако не сме да пристане да буде део америчког тампона између ЕУ и Русије и Турске, већ да напротив ми морамо остати један од отворених путева сарадње између Истока и Запада Европе. Москва, Берлин и Париз (а у једном делу и Истамбул) су наше природне адресе за сарадњу и ми као народ своје место морамо наћи у том новом европском оквиру. Из тог разлога крах преговора у Бриселу мора да буде почетак новог српског договора!

Слобода је избор!

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет