Колико ли је само неоткривених опасних материја ускладиштених у Србији? Фото: Драгана Удовичић

Народни слободарски покрет упозорава јавност Србије на појаву организованих криминалних група које тргују опасним отпадом. Нама се као партији јавља све више забринутих грађана који тврде како се у последњих неколико месеци појавило неколико екипа које разним методама притискају одговорна лица у приватним компанијама и приморавају их да опасни отпад дају њиховим фантомским фирмама које немају адекватна постројења за третман истог. Потом те организоване криминалне екипе опасни отпад расипају широм Србије, а неретко и у подручјима заштићене природе и на тај начин себи прибављају велику материјалну корист доводећи све нас у велику опасност. Информације ради, за поједине опасне материје одлагање отпада по тони кошта и по више десетина хиљада евра, а ове банде по више тона таквог отада одлажу на дивље депоније или у разне јаруге и врло се лако може израчунати колику корист стичу таквим поступцима.

Грађани сведоче и о нехуманом поступању са животињама од стране компанија које су задужене да решавају проблеме поштујући важеће законе, а лешеви угинулих животиња се потом бацају у јаме уз локалне путеве. У току су бројни судски грађана процеси по овом питању.

Због здравља свих нас и будућности ове земље ми инсистирамо да власт под хитно започне акцију спречавања оваквих појава. Полиција мора да разбије ове банде, а новоформирано министарство екологије мора да започне кампању подизања грађанске свести о оваквим проблемима јер нажалост, али ми као друштво немамо довољно развијену свест о значају заштите животне средине па неретко нико у ланцу одговорности ни не сматра да је неки велики проблем то да се опасне материје одлажу неадекватно што додатно олакшава рад криминалним групама.

Уједно, позивамо грађане да наставе да нам јављају овакве и сличне негативне појаве. За нормалан живот у Србији се једино можемо изборити заједничким радом и договором о кључним питањима.

Слобода је избор!

Загађење река, па и оних највећих постала је свакодневница.