Од почетка ове године неколико реномираних локалих и регионалних медија са вишедеценијском традицијом професионалног рада изразило је своју јавну критику на начин спровођења конкурса за пројектно финансирање медија. Посебно су индикативне критике које износе власници ТВ Мелос из Краљева и КТВ из Зрењанина имајући у виду да су обе телевизије познате по свом богатом и разноврсном ауторском програму и поготово јер су обе телевизије познате по непристрасном и објективном политичком и информативном програму.

За нас из Народног слободарског покрета ове критике су знак да нешто озбиљно не функционише приликом спровођења конкурса за пројектно финасирање медија, те да постоје нетранспарентни утицаји на конкурсне комисије које велика средства додељују медијима који врло често немају нити адекватан програм и садржај, нити квалитетне кадрове и адекватну опрему. Из тог разлога сматрамо да сви надлежни државни органи под хитно морају да истраже тврдње и оптужбе које износе људи попут Данице Радић, власнице КТВ Зрењанин и да утврде да ли постоје притисци на представнике медија. Такође, веома је важно да се уваже и критике на начин доделе средстава те да се за наредну годину одреде потпуно јасни и транспарентни критеријуми на бази којих се средства додељују медијима. У ери модерних технологија није тешко прецизно израчунати колико која телевизија годишње производи споственог програма, те колико која телевизија има гледалаца па онда на бази тога направити и одређена нормирања и бодовања. Када се таква пракса буде увела сигурни смо да се онда неће дешавати случајеви да телевизије које реемитују туђи програм добијају више новца од оних телевизија које производе и емитују сопствене емисије.

Слобода медија је уставом дефинисана категорија и као таква се мора чувати. То је дужност и обавеза државе и сваке власти.

 

Информативна служба Народног слободарског покрета