Цене горива и просечне плате.

Србија није велики произвођач сирове нафте, те стога зависи од цене овог енергента на светском тржишту. Са друге стране, ни Македонија ни Босна и Херцеговина такође нису произвођачи сирове нафте па су код њих цене горива знатно ниже него у Србији. Дакле државе имају механизме да смање учешће својих намета у укупној цени горива и да на тај начин пораст цена сирове нафте не буде само и искључиво удар на џепове грађана.

Из тог разлога позивамо власт у Србији да под хитно смањи намет по литри горива и тако помогне грађанима. Подсећамо да Влада Србије у сваком моменту може да смањи акцизе на гориво и до двадесет процената и то без промене закона, а што је у неким ранијим годинама и чињено. Разлику у смањеном приходу у буџету власт може да надомести додатним опорезивањем луксузних аутомобила, те повећањем акциза на скупе цигарете и алкохолна пића.

Све већи број јавних протеста грађана изазвани су реалним социјалним проблемима и пред тиме се не смеју затварати очи. Игнорисање или ниподаштавање социјалних протеста може довести до креирања запаљиве атмосфере која у периоду напетости око Косова и Метохије у сваком моменту може експлодирати.

Информативна служба Народног слободарског покрета