СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ
ГОСПОДИН БОШКО ОБРАДОВИЋ
ПРЕДСЕДНИК

Поштовани председниче,

            Делимо забринутост по питању Косова и Метохије и могућности да у наредном периоду ескалирају притисци на народ и државу како би се обезбедила пуна независност тзв. Републике Косово. Вама је верујем познато како се странка на чијем сам челу, а и ја лично већ годинама залажемо за неопходан широки друштвени дијалог око главних државних и националних питања и како смо до сада небројано пута позивали да се питање Косова и Метохије, а поготово Срба који живе у нашој јужној покрајини никако не сме користити у дневнополитичке сврхе.

            Нажалост, али наши апели по правилу нису наилазили на позитиван одговор и сведоци смо да данас по питању КиМ имамо са једне стране власт која очевидно нема одговор на актуелна искушења, док са друге стране у опозицији доминира један рекао бих лешинарски концепт по коме гро опозиционих првака попут чопора хијена прижељкује да се власт политички самоубије давањем сагласности да тзв. Република Косово постане чланица Уједињених нација. Верујем да Вам је јасно да ми као партија не желимо нити да дајемо алиби власти нити да будемо део чопора хијена.

            Став Народног слободарског покрета који смо јавно изнели заједно са нашим најближим партнером, Народном мрежом је да пре свих даљих политичких потеза треба расписати персонализовани референдум око Косова и Метохије. Наш предлог је да референдумско питање гласи: „Да ли сте за прекид преговора са ЕУ, САД и НАТО о Косову и Метохији и враћање одлучивања на Уједињене нације?“ одговор са „ДА“ или „НЕ“ и потпис сваког од нас са личним подацима. Сматрамо да бисмо на једном овако организованом референдуму добили подршку народа за настојање да се конфликт око КиМ одржи у статусу замрзнутог и да се као такав врати под окриље УН, али много више и много значајније од тога, сматрамо да је то начин да се потврдимо као народ и заједница.

            Враћање суверенитета сваком грађанину кроз могућност да директно одлучују о једном овако битном питању представља начин да избегнемо са једне стране самовољу или политичко лешинарење са друге стране. Верујем да не треба посебно да наглашавамо како ћемо ми као и до сада пропагирати замрзнути конфликт око Косова и Метохије, као и спајање процеса у Републици Српској са онима око КиМ, те проактивну политику Србије према Србима у региону јер само проактивном политиком у региону можемо скидати притисак са себе.

            Размислите о овом нашем предлогу о персонализованом референдуму. Овај предлог није основа за коалиционе договоре и добијање гласова на неким будућим изборима, али је уверен сам начин за јачање унутрашње кохезије народа и враћање култа заједнице као кључног предуслова будућих победа Срба и Србије.

            У Новом Саду, 3. априла 2018.

——————————————-

Мирослав Паровић
председник Председништва НСП

[embeddoc url=”http://slobodarski.rs/wp-content/uploads/2018/04/Pismo-Boska-Obradovica-Miroslavu-Parovicu.pdf” download=”all”]