О убиству Оливера Ивановића се нисам до сада оглашавао не желећи да учествујем у политичкој некрофилији која је наступила чим су стигле прве вести о атентату.

Оно око чега нема дилеме је то да је у питању политичко убиство. Друга битна ствар је то што је убиство извршено на територији на којој практично нико нема фактичку контролу, али на којој своју мрежу утицаја имају и Београд и Приштина, али и сви странци који имају интерес на Балкану. Трећа важна чињеница је то да је убијен политичар који је водио опозициону политику у односу на званичну политику Владе Србије према Косову и Метохији. Све ово чини да убиство Оливера Ивановића постаје прворазредно политичко питање које ће у великој мери обележити годину која је пред нама.

Мишљења сам да ће се у наредном периоду слично као код убиства Зорана Ђинђића, отворити контекст политичке позадине. Тај контекст ће бити врло јака полуга уцене и утицаја на политичке структуре пре свега у Србији, али и на владајуће политичке структуре косовских Албанаца. Треба се присетити периода после убиства српског премијера када су у политичку позадину атентата равноправно увучени сви на друштвено-политичком спектру почевши од Чедомира Јовановића закључно са Војиславом Коштуницом. А колико је то јака полуга говори и то да чак и данас, петнаест година касније Чедомир Јовановић фрустрирано реагује на новинарска питања око веза са припадницима Земунског клана.

Лично нисам никада имао нити речи покуде, нити претеране речи хвале за политику коју је водио Оливер Ивановић. Једини период када сам га здушно подржавао је био онај период када је невин лежао у затвору. Из тог разлога немам разлога да перем нечисту савест због негативних кампања, а још мање имам потребу (и стомак) да покушам да политички лешинарим на његовој смрти. Међутим, имам велику потребу да не дозволим да неко искористи ово политичко убиство како би ослабио позицију Србије око Косова и Метохије.

Став нас Слободара је да власт у Београду мора да инсистира на повезаности питања Косова и Метохије и Републике Српске јер само на тај начин можемо сачувати баланс. Са друге стране, владајућа структура у Србији мора урадити све како би са нас као државе скинули сваку сумњу да имамо везе са организованим криминалним групама са Косова, а што је једна од кључних теза која је убачена у јавност после убиства Оливера Ивановића. Нико нема права да нама као народу ставља мафијску стигму и да тиме аболира албанску мафију која је права безбедносна претња како по регион тако и по Европу. Стога је обавеза да се те приче и евентуалне везе брзо и ефикасно сузбију како бисмо у овом преломном историјском тренутку могли да остваримо макар минимум националног интереса.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет