др Живко Ћурчић (лево) и Вукашин Баћина (десно)

Као људи који се баве пољопривредом и од тога прехрањују своје породице, али и производе додату вредност и тиме директно подржавамо бруто друштвени производ Србије. Као неко ко је у контакту и сарадњи са стотинама пољопривредника сличних нама. Као људи који се бавимо политиком на један одговоран начин ослобођен дневне демагогије.

Апелујемо на Владу Србије да хитно донесе конкретне мере за помоћ пољопривредницима који због штете од суше тешко могу да започну нов производни циклус. Жалосно је да смо ушли у завршетак свих оптималних рокова за јесење радове, а да сем приче и најава ништа конкретно нисмо видели.

Тужно је и то што ресорни министар, Бранислав Недимовић делује доста летаргично и нимало не личи на оног агилног и успешног градоначелника Сремске Митровице. Ми смо свесни да он није крив за сушу, али јесте одговоран да изнађе неко одрживо решење, а ако то није у стању онда је часно да се повуче.

Податак да је штета од суше већа од милијарде евра мора да буде аларм. Још већи аларм мора да буде то што ће због суше и одсуства реакције државе, засигурно бити појачан процес одласка људи са села. Тужна слика наше стварности може се променити само одговорним радом и ми смо спремни да у томе помогнемо, али смо исто тако спремни да зарад општег интереса притиснемо и приморамо да од народа и државе плаћени почну да раде свој посао.

др Живко Ћурчић,
пољопривредни произвођач и сарадник на Институту за ратарство у Новом Саду

Вукашин Баћина,
млади пољопривредник  и шеф одборничке групе НСП у Општини Сечањ