Ми као странка дубоко смо свесни да за елементарну непогоду није крива политика, али да је политика дужна да помогне људима да изађу на крај са њеним последицама, а пре свега сељацима као најодговорнијем делу нашег друштва. Народни слободарски покрет био је позвао државу да уведе стање елементарне непогоде. У том смислу деловао је и локално, те су сечањски Слободари, заједно са Заветницима послали заједничко саопштење упозоравајући на изразито лоше стање у пољопривреди.

Председник општинског обора и  шеф одборничке групе Народног слободарског покрета у општини Сечањ Вукашин Баћина и председник Градског одбора Српског сабора Заветници у Зрењанину Владимир Еремић,  затражили су од представника сечањске власти да на подручју ове средњeбанатске општине прогласе стање елементарне непогоде од суше.

– Ако кренете у обилазак атара, слика коју ћете тамо видети је више него тужна и потресна. Земља је испуцала и сува, кукуруз се лагано њише на врелом летњем поветарцу и буквално гори, јер није добио кишу већ неколико дугих недеља. На неким парцелама је овогодишњи усев скоро 100 процената уништен, а са сунцокретом је иста ситуација као и са кукурузом – упозоравају Еремић и Баћина у саопштењу достављеном редакцији портала zrenjaninski.com.

Њих двојица наводе да се ових дана могу чути коментари мештана који су незадовољни и забринути.

 – Њихове бриге нису исте као код властодржаца у општини Сечањ, који брину где ће ићи на летовање и где ће потрошити општинске паре. Постављамо питање надлежнима, шта да ради поштени земљорадник када му доспе на наплату рата кредита који је подигао, или када му дете затражи нове патике за школу, а он не може да му их приушти због лоше године. Зато ми из Српског сабора Заветници и Народног слободарског покрета захтевамо да се хитно прогласи стање елементарне непогоде и да се донесе пакет мера који ће санирати штету и конкретно помоћи поштеним земљорадницима – наводе Еремић и Баћина.

Вукашин Баћина, председник општинског обора и шеф председник одборничке групе у општини Сечањ додао је да је на све позиве да се нађе било какав начин за помоћ угроженим пољопривредницима, председник општине Предраг Рађеновић одговорио да га суша не интересује и да има преча посла. Тужна и потресна слика неодговорне српске политичке “елите”, несвесне да када сељак не буде имао чиме да храни своју децу да неће имати ни Србија.

Извор: zrenjaninski.com