Пожар који већ недељама гори на депонији у Винчи, као и пожар који је синоћ избио на депонији у Новом Саду јасно говоре да је неопходно под хитно кренути у санацију великих депонија смећа. Депоније уз велике градове у Србији се деценијама третирају неадекватно и застарелим технологијама, тако да су све више постале извор потенцијалних великих еколошких, али и сваких других катастрофа.

Предлажемо да се без одуговлачења потраже стратешки партнери којима би се понудиле депоније као сировинска база на којима би биле изграђене модерне енергане које отпад прерађују у електричну и топлотну енергију, али и разне друге деривате који се могу користити у грађевинарству и другим областима. Технологија је у овом сегменту у последњој деценији драстично напредовала, а водеће светске компаније се утркују око нуђења доста погодних модела за финасирање оваквих пројеката.

Као друштво коначно морамо да постанемо свесни како је јефтиније вршити заштиту животне средине уместо вршити санацију насталих штета. То је исто као што је јефтиније чувати здравље него плаћати лечење болести код људи.

Информативна служба Народног слободарског покрета