Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета, казао је за „Ало!” да морамо бити спремни за сукоб НАТО и Европе и поручио да Србија треба да иде ка већој безбедносној сарадњи са државама Европе.

Колико је реално да се НАТО и Европа сукобе?

– Ако сте пажљиво слушали минхенски говор Ангеле Меркел, она је јасно рекла да Европљани више не могу рачунати на САД и Велику Британију. То значи да будућност Европе више није НАТО као политички и војни савез, већ ће се убрзано радити на стварању европских војних снага. Ту ће бити линија сукоба НАТО и Европе.

Да ли се то може спровести на миран начин?

Теоретски може, али имајући у виду радикализацију НАТО политике, коју посебно видимо на Балкану и том ужурбаном пријему Црне Горе и вероватно Македоније, може се наслутити да ће НАТО ипак свој статус колонијалне силе покушати да очува креирањем и управљањем кризама.

По томе што сте рекли, чека нас нова дестабилизација?

– Све је извесније да се Балкан припрема као полигон за одмеравање снага између НАТО и Европе. У том одмеравању, Србија, али и ми Срби као народ, остали смо као последњи „неопредељени“, док су остали милом или силом у рукама НАТО.

Шта је по вама боље решење за Србију?

– Ми смо као народ у темељима европске цивилизације и као такви смо дужни да те темеље бранимо јер само тако бранимо и себе. Пасивна политика нам неће помоћи и ми одлучно морамо кренути у правцу тих нових европских договора и интеграција. За почетак, кроз политику неутралности треба да одржавамо проходним пут сарадње Берлина и Москве, а врло брзо треба ићи ка већој безбедносној сарадњи са државама Европе, јер реално сада имамо исте непријатеље и заједнички интерес.

Дакле, ви сте да Србија буде у заједничким оружаним снагама Европе?

– Формирање таквих оружаних снага би значило да је Европа ослобођена НАТО и да је почела да се брани од исламистичког тероризма и мафија које су подржане од НАТО, а ту пре свих мислим на црногорску и албанску. То би уједно била Европа у којој би Москва била један од стубова. Мислим да не постоји ниједан Србин који не би био за тако нешто.

Аутор: Ј.М.

Извор: Ало, 30.06.2017.