У ексклузивном интервјуу за Комерсант.рс, Мирослав Паровић, председнички кандидат и председник Народног слободарског покрета, говори о стању у Европи, на Балкану, те актуелној политичкој позицији Србије, као и о низу других питања…


Кандидовали сте се за председника Србије. Ако би морали да издвојите једну главну поруку за грађане уочи предстојећих избора, то би било шта?

Да не бацају гласове на оне које добро познају из претходних двадесет и пет година пропасти Србије, већ да својим гласом дају шансу новим људима који су стасавали у право у тих двадесет и пет година колико су ови рушили.

Један сте од људи који већ дуже времена говоре о „новој Европи“. Да ли је Европа заиста способна на преокрет или ће ствари имати само пролазни ефекат?

Старе европске државе, Француска, Немачка, Русија траже модел новог договора и новог организовања. Уверен сам да ће то бити логика сарадње суверених држава. Нама као народу који државу има преко две стотине година и који знамо како је то са другима сарађивати на равноправним основама то јако одговара. ЕУ данас штите само оне државе и они народи који никада у историји нису имали државност већ су морали стално да имају тутора, но то је њихов проблем.

Верујете ли у Трампа?

Политика и вођење државе не смеју да се сведу на веровање него на анализу и процене шта би неко у датим околностима могао да уради. По мом мишљењу Доналд Трамп је први у низу америчких транзиционих председника. Он ће започети ту еру враћања САД у оквире својих граница. За нас као народ и државу то значи да ће се смањивати притисак званичне америчке администрације, али ће макар у почетку притисак бројних паралелних структура унутар САД и НАТО бити још већи и још жешћи.

Русија. Како видите наше односе са Русијом?

Русија мора бити један од кључних партнера политички и војно неутралне Србије. Треба посебно продубљивати односе у сфери безбедносне и енергетске политике.

У односима са нашим братским руским народом је у фокусу питање безбедности. Шта мислите, да ли треба да се наоружамо и са другим званичним стратешким партнерима, нпр. са Кином?

Договоре у погледу јачања безбедносних структура треба правити са свима са којим је могуће постићи коректне договоре у нашем државном и националном интересу. Позиција активне војне неутралности би нам то и омогућила. Такође, макисмално треба сарађивати и са Мађарском, Аустријом, Немачком и Француском у сфери сузбијања шиптарке мафије која је уско повезана са ИСИСом.

Западни Балкан је све већа тема на глобалном нивоу. Шта мислите, која је најкритичнија тачка у региону?

Критичне су све тачке које су у оквиру НАТО пројекта велике Албаније. Албанска мафија је та која за интересе НАТО структуре дестабилизује регион Балкана.


Шта би поручили актуелним председницима других земаља у нашем региону?

Имајући у виду да у већини држава региона њихова званична политика има изразито антисрпски карактер, поручујем им да ће бити у проблему јер Србија поново подиже главу и у новим договорима у Европи биће носилац балканске стабилности.

За крај, шта имате да поручите другим кандидатима?

Да је тужно што највећи број њих нема никакав програм нити идеју шта ће се на унутрашњем и спољном плану дешавати у наредним годинама, те да због тога праве референдумску атмосферу или се попут Луке Максимовића спрдају са државом. Оба процеса могу имати далекосежне негативне последице.

Извор: Комерсант, 20.03.2017.