Мирослав Паровић, председик Народног слободарског покрета на скупу

Данас се у Београду, испред Амбасаде Црне Горе, у организацији Асоцијације српских интернет медија, одржава протест „Стоп погрому Срба у Црној Гори!“. Протест је почео у 12.00 часова интонирањем химне „Онамо, ‘намо“ и „Боже правде“.

«Овај скуп је замишљен као протест против криминалног режима Мила Ђукановића и прогона који тај режим спроводи над српским народом, његовим политичким представницима, слободним медијима и свим слободољубивим грађанима Црне Горе“, поручили су организатори протеста.

Грађанима је се обратила проф. др Даница Грујичић. Према њеним речима, сведоци смо да се за последњих 30 година јављају стално исти људи, али Црна Гора представља на одређени начин екстремну владавину само једног човека.

«Оно што се данас дешава, узимање имунитета посланицима ДФ-а, стварање атмосфере у којој треба да се људи једног истог народа потуку међуособно, да би дошао неко са стране, неко ко је пре 17 година бомбардовао Србију и Црну Гору – то је срамно и безобразно», каже Даница Грујичић.

Др Чедомир Антић, српски историчар, оснивач и предсједник Напредног клуба истакао је да је на дјелу активан обрачун са српском традицијом – језиком, вјером и националним симболима.

„Ми овде нисмо дошли ни да претимо, ни да ослобађамо, већ да обећамо. Господине Мило Ђукановићу, Срби и српски грађани не могу се хапсити како се прохте неком Брозовом комесару у оставци,“ поручио је он, док су окупљени скандирали „Мило лопове“. Како је казао, Ђукановић може да удари на ДФ, али ће то бити почетак његовог краја.

Бранко Драгаш, економиста и председник Балкан бизнис центра ослонио се на поруку Чедомира Антића, да ће Србија заштитити Србе у Црној Гори.

Казао је да ће се то десити када Србија буде имала демократску власт, те да је и Србији потребно оздрављење.

„Да би Србија заштитила браћу у Црној Гори треба прво Србија да изађе на прави пут, а сви проблеми на Балкану се дешавају овде, у Београду,“ казао је Драгаш, додајући да овај скуп треба да буде ватра која ће да запали рушење тоталитарних режима.

Александар Ђикић, проф. Универзитета у Косовској Митровици, нагласио је да је српска Црна Гора држава са десетинама амбасада у Србији и са стотинама хиљада амбасадора – сваки дом у Србији је амбасада ЦГ у СР.

„Мисија званичне амбасаде пред којом се данас налазимо се разликује од мисија десетина хиљада амбасада српске Црне Горе у Србији. Овде смо да укажемо на то да прогон Срба у ЦГ траје најмање двадесет година. Почело је са подсмехом, затим шиканирањем на послу, губитком права на егзистенцију… а сад је на делу фаза хапшења“, казао је он, додајући да би следећа фаза могла бити трагична, те да се на то не може мирно гледати.

Иако видно болестан, окупљенима се на скупу обратио колумниста Михаило Меденица. Он је истакао да се у Црној Гори не може бити ништа друго до Србин.

„То зна и Мило Ђукановић и то га боли,“ казао је он, додајући да су и Ђукановићеви преци били Срби и страдали за српство.

„Потомак сам оних који су бранили Манастир Морачу, који, чујем, намеравају да потопе због некакве бране. Не интересује Мила Ђукановића никаква брана већ се боји светиње, па би потапањем ње да потопи себе и сећање – што му неће проћи,“ поручује Меденица.

У име Нове српске демократије и њеног предсједника Андрије Мандића, имао је част да се захвали на скупу публициста и политичар Желидраг Никчевић.

Он је, набрајајући имена људи из НСД-а, казао да се ради о часним, поштеним и храбрим борцима за правду, сло

боду и очување српског идентитета.

„Ово не ради само НСД и ДФ, већ то ради свакога дана све више и народ Црне Горе, који је малтретиран и коме је дозлогрдило да трпи пљачкаше на власти“, казао је Никчевић.

Дошли смо да протестујемо против човека који мрзи Србе конвертитском мржњом! Дошли смо да протестујемо против човека који мрзи српски народ у Црној Гори,“ казао је историчар, виши научни сарадник Института за новију историју Србије др Александар Раковић.

Раковић је нагласио да је британска штампа објавила да је 1998 године Ђукановићев режим унајмио једну амерички ПР компанију да смисли идентитет другачији од српског.

„Замислите шта се дешава, каква драма у конвертитском уму какав имају Марко Перковић Томпсон и Мило Ђукановић. Ради се о човјеку који је пљачку претворио у привредну грану у Црној Гори а Србе решио да уништи – Е па нећеш Ђукановићу! Нећемо ти дати да пипнеш Србе у Црној Гори!“

Раковић је рекао да Србија не треба да се придружује Европској унији већ треба да се уједине са Црном Гором и Републиком Српском:

„Говоре нам ови који нам шаљу поруке са Запада да треба да се ујединимо са Исландом, да треба да се ујединимо са Малтом, Португалијом, Норвешком, са ко зна којекаквим земљама, само нам нико не каже оно што ми треба да знамо и понављамо стално: ма ми хоћемо да се ујединимо са Црном Гором и Републиком Српском! На то имамо право зато што смо Срби, јер су Срби створили све три наше државе.

Они су нашу државу уништили ’91, треба нову да изградимо, заједничку: Живело уједињење!“

На скупу су присуствовали народни посланици и функционери из Двери, ДСС-а, Српске Народне партије а организовано су дошли и припадници Народног слободарског покрета, као и покрета Заветници и Образ. Припадници покрета Заветници су се окупили код споменика Кнезу Михајлу и у саборно дошли на скуп.

Извор: in4s.net, Видео News Front