Пример референдума у РС је показао да регионалне прилике доста утичу на унутрашњу политику Србије. Како то коментаришете?

Готово два милиона Срба који живе у региону, а ван граница Србије, нас као државу обавезују да помно пратимо ситуацију у региону, јер све што се дешава у рецимо Бањалуци или Вуковару или Никшићу, неминовно се тиче и нас. Из тог разлога се моја странка залаже за много активнију политику према Србима у региону. Културна, економска, па ако хоћете и безбедносна политика Србије треба у свом једном делу да уважава снагу и потребе тих два милиона људи, а управо то ће нам дати префикс регионалног лидера.

Да ли је то што причате мешање у унутрашње прилике околних држава?

Апсолутно није. То је мера пристојности, али и реципроцитета. Узмимо пример колико Мађарска помаже својим сународницима у Србији или која права у Хрватској имају Хрвати из БиХ. Само када би користили те аналогије имали бисмо неупоредиво јачу позицију наше државе у региону.

Како коментаришете то што власт у Србији није подржала референдум у Републици Српској? Какве су последице одржаног референдума?

Био бих срећнији да је званични Београд подржао референдум, али сам задовољан што поново није било санкција на Дрини као 1994. и што је у том смислу власт у Србији признала легитимне одлуке народа у Српској. А сам референдум је показао да се за суверенитет мора борити и да је веома важно људима у главе усадити идеју слободе. Тако да је на реално бенигној причи о Дану Републике, Српска добила у главама људи и већу слободу и већу државност него што је икада имала. А опет, народ је на локалним изборима наградио Милорада Додика за ту победу и тиме му дао нови демократски легитимитет и “панцир” за одбрану од напада који га очекују.

Владан Глишић и Ви сте активно учествовали у кампањи Младена Грујичића за место начелника Сребренице. Зашто Вам је то било важно?

Пре свега бих желео да честитам Младену Грујичићу на победи која је показала да ми као народ можемо јако пуно само када смо сложни. Сем Владана Глишића и мене, господина Грујичића је подржало на десетине угледних личности, а и доста других политичких организација из Србије, као и све из Српске  и резултат није изостао. Мој мотив подршке Младену је потреба да учествујем у обарању лажног мита о геноциду у Сребреници и да на тај начин тај градићу Српској престане да буде “европска Мека”. Наш народ мора да зна да водеће државе ЕУ, попут Француске и Немачке сада воде грчевиту борбу против радикалних исламиста, исту ону борбу коју смо ми водили деведесетих година. Многи водећи политичари у Европи се сада стиде подршке коју су њихове државе тада давале Изетбеговићу и његовим екстремистима и ми ћемо у тим политичарима имати савезнике за рехабилитацију истине о рату у БиХ.

Извор: Телеграф