Саопштење политичке партије Трећа Србија поводом покушаја силовања малолетне особе  (28.09.2016.)

Као друштвено одговорна политичка партија која у својим начелима негује хуманистички и домаћински приступ решавања проблема, као партија која потиче из народа који је на својој кожи осетио шта значе рат, страдање и избеглиштво дали смо подршку збрињавању људи који су одлучили да своју будућност потраже далеко од својих уништених држава и разрушених домова. И били смо и речју и делом на страни народа, јер српски народ упркос свему лошем што је преживео у прошлости, показао је да је сачувао душу, и дао пример свима у Европи како се помаже невољницима.

Међутим, у последње време, у ситуацији када су хиљаде путника преко тзв. “балканске руте” заробљени у Србији, када све околне земље подижу ограде, и када Европска унија одбија одговорност за своја (не)чињења, почели су да се јављају спорадични инциденти широм Србије, који су ескалирали све до последњег догађаја у Суботици када су два Пакистанца извршила покушај силовања малолетне особе, којом приликом су само одговорност и храброст појединца спречили да до тога и дође. Тим поводом позивамо Владу Србије док не буде касно, док цену домаћинског односа Србије не плати прва жртва, што би драстично погоршало безбедоносну ситуацију у земљи, да под хитно преиспита своју политику према људима који пролазе кроз Србију, а који су у све већој мери економски азиланти, а не избеглице од рата и страдања, о чему говоре државе из којих долазе.

У том смислу Влада Србије дужна је да заштити своје грађане јер пре свега због њих и постоји, на све могуће начине, имајући у виду тешкоће органа реда који не могу бити на сваком месту у сваком тренутку , а као прву и хитну меру предлажемо формирање “грађанских стража” које би у угроженим срединама биле организоване и волонтерски на локалу, осматрале безбедоносну ситуацију и обавештавале надлежне државне органе, како би ове благовремено реаговале, чиме би се потреба становништва за самооорганизовањем институционализовала и предупредио хаос.

У противном бојимо се да ће доћи до несреће која ће до тога да ситуација измакне контроли, што би сви они фактори који поново активно раде на паљењу “балканског бурета барута” једва дочекали.