Петооктобарски пуч двехиљадите године је отворио могућност да класична “пета колона” уђе у институције система и да ту мутира у оно што Александар Дугин назива “шестом колоном”

ПЕТООКТОБАРСКИ пуч двехиљадите године је отворио могућност да класична “пета колона” уђе у институције система и да ту мутира у оно што Александар Дугин назива “шестом колоном”. Дакле, припадници “шесте колоне” су људи који су финансирани из буџета државе, а истовремено подривају и раде против ње за интересе НАТО структуре, која им је и омогућила такав неприродан положај.

Главна одлика ове агресивне мањине је да они не презају ни од чега да би заштитили своје позиције и привилегије. Кључна ствар коју они у томе користе је самопроглашавање за елиту. На тај начин се ствара привид да су само “шестоколонаши” заштитници грађанских права, медијских слобода, да они једини знају како функционише економија, те да само они смеју да праве представе, филмове или пишу књиге.

Фото: Дарко Дозет

Најсвежији пример деловања “шесте колоне” је исфабриковани “случај Радио-телевизије Војводине”. Наиме, на РТВ је 2008. инсталирана једна групица предвођена сивом еминенцијом, Динком Грухоњићем. Ова дружина је себи пуних осам година од нашег новца исплаћивала енормне хонораре и при томе свела гледаност РТВ на ниво статистичке грешке, а програм на чисту антидржавну пропаганду. Колика је лицемерност “шестоколонаша” говори и то да су у том периоду на државне јасле довели десетине новинара и уредника са приватних телевизија, а да су при томе нон-стоп агитовали како се људи морају отпуштати из државних фирми јер то захтева ММФ или каква друга њима надређена институција.

Сада када су остали без тих и таквих привилегија они су моментално оптужили земљу чији су држављани да не поштује медијске слободе, а иду чак и дотле да организују демонстрације и интернационализују “случај РТВ”.

Једини начин супротсављања агресивности “шестоколонаша” је грађанска иницијатива оне тихе већине народа која не жели анархију и њихова правила игре. То ће бити једна врста имунизације српског друштва, што је предуслов излечења од “петооктобарског вируса”.

Мирослав Паровић,
председник странке Трећа Србија