У ком правцу треба да се креће спољна политика Србије, какав став имају о Косову и Метохији, положају младих, дијаспори, мигрантској кризи… Одговоре на ова питања између осталих за портал MediaGroup021 дао је и Стеван Бабић члана руководства Треће Србије.


1. Где видите Србију после избора 24. априла ?

Верујем да ће упркос тенденцијама појединих страних и домаћих снага у координисаном дејству, како би се изазвала дестабилизација и поларизација српског друштва која би се могла лоше завршити, победити снаге разума и слоге. Бројна политичка, национална и економска питања и велики изазови су пред Србијом и зато верујем да је најбитније дочекати тај 25. април и дан после тога и дан после тога у миру (што многима не одговора), а онда почети правити стратегију и у фер политичкој борби, аргументима, стварати услове и колико је то могуће национални консензус за решавање тих проблема.

2. У ком правцу треба да се води спољна политика Србије?

Баш као што бежимо од матрице „Уа Вучић“ или „УРА Вучић“, која је погубна, јер не нуди аргументе, него неразумну мржњу с једне и неразумни фанатизам с друге стране, тако бежимо и од строгих подела у овом погледу. Србија треба да инсистира на политици активне неутралности према свим партнерима и дипломатским односима који ће омогућити очување и снажење интегритета Србије, са свима који ће КиМ тумачити као део Србије и са свима који су отворени за сарадњу, а не уцењивање и политику штапа и шаргарепе. Имајући у виду да се Европа мења и реобликује, ми пријатеље можемо имати и на истоку и на западу.

3. Какав је Ваш став о статусу Косова и Метохије?

Трећа Србија, Народни савез и листа У ИНАТ-СЛОЖНО ЗА СРБИЈУ-НАРОДНИ САВЕЗ коју предводе Владан Глишић и Мирослав Паровић- Косово и Метохију тумаче као дефакто и дејуре део Србије. У периоду пред нама, то тумачење неће бити довољно, али је основа да од њега никако не одустанемо – дипломатске и политичке борбе по овом питању су тек пред нама.

4. Како цените положај младих данас у Србији?

Описао бих га у једној реченици: мањак перспективе, а вишак апатије. Прво се мора повећавати јасном државном стратегијом која недостаје претходних 25 година и конкретним мерама које су изложене у нашем програму (између осталог), а друго личном иницијативом и променом друштвене климе.

5. Ваш став о мигрантској кризи?

Пошто сам и сам био део избегличке колоне, знам каква је мука у питању и саосећам се са патњом ових људи. Са друге стане, веома је нејасно да ли је ово потпуно спонтан процес, као и како се као избеглице могу водити војно способни људи који не оду на прву слободну територију, него пређу пола света. Ипак, ми смо увек волели да се бавимо „светским шахом“, док наше „табле“ притом нисмо ни гледали. Ово је питање Европе и њене ингеренције, односно решености, а ми смо тренутно колатерална штета која треба да минимализује безбедносне и економске последице и избори се са њим. Мислим да је Србија способна за то.

6. Како цените положај дијаспоре у односу на матицу Србију?

У периоду после петог октобра, од свих политичких фактора, једино је Трећа Србија отворено говорила . о проблему маргинализације и непоштовању дијаспоре и недовољне повезаности, а више пута смо понављали да дијаспора мора имати загарантована места у парламенту и да не можемо очекивати „коверте“ и инвестиције на „лепе очи“, а да не постоји правни, национални и суштински оквир за сарадњу.

Извор: MediaGroup021