Мироје Јовановић: Неко покушава да спречи да сазнамо да ли и колику подршку грађана имамо

У среду 06. априла 2016. испред Уставног суда у Београду, Народни савез  одржано је ванредну конференцију за новинаре поводом штрајка глађу и жеђу Мироја Јовановића, правног заступника листе Сложно за Србију – Народни савез – Глишић-Паровић, са циљем да се искаже очекивање да Уставни суд заседа и донесе било какву одлуку, позитивну или негативну по питању жалбе на одлуку Управног суда на основу које је Републичка комисија поништила изборну листу иза које је стало готово 11000 грађана Србије.

“Адвокат Мироје Јовановић није никакав очајник. Он је отац троје деце, остварен у животу и могао је као многи у овој земљи да окрене главу на другу страну и да на то каже баш ме брига”, рекао је Владан Глишић један од лидера Народног савеза и истакао: “Ми ово нисмо спремали као део изборне кампање. Ово је био Миројев лични чин. Временом схватио сам да је његов лични чин најбољи начин да човек покаже колико му је стало да иде до краја, да врати правду у институције система, а да у исто време не прибегне насиљу према другоме.”

“Оно што ми као његови пријатељи тражимо је да институције државе почну да функционишу и да се врате у законски и уставни поредак. Оно што ми као његови пријатељи тражимо од њега је да не угрози своје здравље. Када неко незаконитим и неуставним одлукама одлучи да утиче на изборни процес, онда је право и обавеза сваког човека да се против тога побуни. То што користимо ненасилна средства, што је господин Јовановић одлучио чак да угрози лично здравље говори довољно и о њему и о нама, рекао је Мирослав Паровић председник Треће Србије и један од лидера Народног савеза, и закључио да НАТО структура покушава да искористи изборни процес и да дестабилизује Србију, и да оно што ради Мироје Јовановић није хир већ вапај једног човека који жели да омогући да институције система одреагују на сценарио налик ономе који се догодио 5. октобра 2000-те.

Мироје Јовановић, окупљеним новинарима испред Булевар краља Александра бр. саопштио је да не жели себе да стави у улогу новомученика, већ као човек који се релативно млад већ 12 година бави правом, због срамне одлуке провео је преко 50 сати испред Уставног суда који је једини меродаван да неправду исправи. “Без хране и воде, са сном какав на улици може бити, зарад права на елементарну правду, да знамо да ли учествујемо, под којим именом учествујемо и ако учествујемо да видимо колику ћемо подршку грађана на изборима добити. Неко нас је спречио да сазнамо да ли и колику подршку грађана имамо. За ових 50 сати сам схватио да је лице и наличје улица Београда светачко спрам онога што сам дочекао од Уставног суда, а то је да ме је за све време обишло једино обезбеђење са покушајем да ме уклони одатле. Локалној полицији бих се захвалио на разумевању и сарадњи, а људима из Уставног суда који да се умијем бих поручио да се сраме својих правничих каријера. Како год да се ово заврши, ако одбију питаћемо их зашто одмах нису одбили, ако усвоје питаћемо их зашто одмах нису усвојили. Како год да се ово заврши, будите сигурни да ћу овај случај терати до онога што је њима најопасније и чега се највише плаше а то је чувена Венецијанска комисија”, рекао је Мироје Јовановић

После још једног проведеног дана, и ноћи, након тачно 74 сата на плочнику испред Уставног суда, после 53 сата без хране и воде, и укупно 74 сата без иједног залогаја, званичних дописа, бројних мејлова, позива и порука, Мироје Јовановић добио је усмено саопштење да се о предмету жалбе уставни суд НЕЋЕ уопште да одлучује, одбијајући да се о томе писмено изјасне.

Мироје Јовановић се захвалио породици и пријатељима, свима којима гладан и жедан није сметао, на подршци и разумевању, вратио се породици, нагомиланом послу, и припреми документације за сутрашњу предају листе У ИНАТ-СЛОЖНО ЗА СРБИЈУ- НАРОДНИ САВЕЗ, а Уставном суду путем свог Фејсбук профила поручио “ЗБОГОМ КУЋО НЕПРАВДЕ. ДАБОГДА БОЉА БИЛА!”

Са људима попут Мироја Јовановића у њему једног дана то ће заиста постати дом правде.