ПАРОВИЋ : Многи праве ражањ, а зец је још увек дубоко у шуми

 Избори, чији се датум још увек прецизно не зна, али се неупитно приближава, тема су која све више преокупира домаћу јавност заинтересовану за политику.  На ту и још пар тема смо разговарали са Мирославом Паровићем председником Треће Србије.

Трећа Србија, организација на чијем сте челу, је протекле године доживела потресе, одласком дела руководства и чланства. Како ли их је преживела, у политичком смислу? Односно, колико је (не)оштећена изашла из свега?
Као председник сам из странке искључио пар функционера који су били виновници неколико афера које су доста негативно утицале на имиџ организације. Један сам од ретких политичких лидера у нашој земљи који је смогао снаге и обрачунао се са „мангупима у својим редовима“, а мислим да сам једини који се јавно извинио и чланству и јавности што то није учинио још и раније. Иако је све то било доста тешко, на крају смо из свега изашли јачи и то не кажем као флоскулу, већ заиста мислим да се кредибилитет стиче и тиме што повремено признате грешке које сте направили и потрудите се да те грешке исправите.

Колика је данас, према Вашем мишљењу, реална снага Треће Србије?
Снагу у бројкама ћемо извагати на изборима. Са друге стране, политичка снага нам је велика о чему говори неколико показатеља. Пре свега, ја сам био први политичар који је посетио Крим и био примљен на највишем нивоу од стране вицепремијера и министара у Влади Крима. У истој години сам имао прилике да на позив посланика Националног фронта будем гост Европског парламента. Политичка смо структура која је највише на удару НАТО агената у земљи. На све могу да додам и то да имамо више десетина одбора по Србији који да се сутра одржавају избори могу самостално да уђу у локалне парламенте. Речју, за најмлађу странку у Србији имамо веома добар однос снаге организационе структуре и домаћих и међународних контаката. А оно што је за мене посебно важно, мислим да смо и јединствена странка у земљи по томе што имамо конзистентну политику која не подлеже дневнополитичким таблоидним хистеријама, као и по томе што имамо врло избалансиране односе са политичким факторима из Русије, али и из Западне Европе.

У протеклом периоду сте имали интензивну инострану активност. Каква искуства носите са тих састанака?
Као што сам већ рекао ми смо данас практично једина политичка структура у Србији која може да се похвали плодотворном сарадњом и са Истоком и са Западом. Моји сарадници и ја смо у протеклих нешто више од годину дана били примљени у Влади Крима, Руској думи, Граду Москви, Граду Паризу, Европском парламенту. Потписали смо споразум са Младом гардом из Русије, као и са Народном десницом из Француске. Покретачи смо и потписници Манифеста Нове Европе који је сачињен и потписан у Паризу и који окупља бројне политичаре и мислиоце из читаве Европе. У току ове године ћемо потписати споразум о сарадњи са Алтернативом за Немачку, а имаћемо прилике и да угостимо представнике новог политичког таласа у Европи. Све у свему, искуства су веома позитива, а оно што охрабрује је то што постоји велика заинтересованост за Србе и Србију, јер како време одмиче ми као народ постајемо све већи симбол борбе против атлантистичке идеологије и НАТО утицаја на Европу.

Поред тога, организовали сте и учествовали на неколико скупова и округлих столова где је тема била геополитички положај Србије. Којим путем треба Србија ићи у будућности?
Уверен сам да је за Србију најбоље да крене путем активне неутралности. На тај начин можемо бити пут сарадње између Русије и Кине са једне и земаља Западне Европе са друге стране. Лично сам се уверио да за оваквим положајем Србије интерес имају и Русија и Кина, али и Немачка и Француска. Навешћу вам само да је Фонд Горчаков који је званични фонд Министарства спољних послова Русије прошле године суфинансирао организовање конференције у Београду која је била управо посвећена теми неутралности, што довољно говори о руском гледишту на српску спољну политику. Такође, лично могу да потврдим и велику заинтересованост западних пословних кругова да Србија буде држава преко које се склапају послови са Русијом. Све то сада треба искористити, а предуслов је да се побегне од примитивног и стереотипног гледишта на политику. Живот није само црн и бео, а шанса Србије је управо у нијансама.

Провели сте скоро пун мандат у градској власти у Новом Саду. Како оцењујете учешће ТС ?
Ми смо можда и пресудно допринели да се 2012. у Новом Саду са власти склоне ДС и ЛСВ. Уједно, ми смо били и највише на удару ове четири године јер су многи у нама видели мету у коју треба гађати како би се ослабила градска власт. Навешћу вам само пример извештаја ДРИ о ЈКП „Информатика“, мислим да нема медија у земљи који није више пута пренео лажи које су о том извештају износили ДС и ЛСВ, а нити један медиј у земљи није пренео коначан закључак исте те ДРИ у коме јасно стоји да је ЈКП „Информатика“ пословала потпуно у складу са законом и да они као институција више немају никаквих примедби на рад предузећа. Управо ти удари које ми трпимо већ четири године бацају сенку на наш велики допринос стабилизацији политичких и финансијских прилика у Граду. Али добро, то је политика у Србији и са тиме се ваља носити.

Какву сарадњу имате са коалиционим партнерима? Имате ли шта да им замерите, евентуално похвалите?
Лично избегавам да критикујем оне људе којима сам пружио руку и са којима сам направио договор о заједничком раду. Сматрам некоректним иступе високих функционера појединих странака који су се три месеца пред изборе сетили да би било лепо да мало буду опозиција, па су одједном од омиљених коалиционих партнера СНС-а постали њихови највећи критизери и то без да су напустили локалне коалиције у преко осамдесет општина у Србији. Похвалити пре свега могу Градоначелника Милоша Вучевића који је успео да изгура цео мандат и да одржи сложену коалицију, а да при томе не задужи град нити један динар и да мандат крунише уговором о великој инвестицији у производни сектор.

Ближи се датум покрајинских и локалних избора, спремали се ТС за исте?
Политичке странке увек морају бити спремне за суд јавности, тако да се и ми спремамо да пред грађане изађемо и гледајући их у очи искрено кажемо и ко смо и шта смо и шта нудимо.

Увелико се калкулише о пред, а поједини и о постизборним коалицијама, какав је став Треће Србије по том питању?
Многи праве ражањ, а зец је још увек дубоко у шуми. Ми пак увек идемо логиком да о стварима треба причати тек онда када су оне урађене. Као странка смо до сада наступали на локалним изборима у Земуну и на републичким изборима и оба пута смо изашли самостално, што довољно говори о нашем интегритету. Наравно, не бежимо ни од коалиција, али само под условом да коалиција доноси нову вредност и да доприноси стабилизацији друштвених и политичких прилика у земљи.

Разговарао Слободан Јовановић

Извор: mediagroup021.rs