Управитељ Фондације Достојанство и заменик председнице Скупштине Града Новог Сада Мирослав Илић, боравио је у Словенији у периоду од 23. до 26. новембра 2015. године. Том приликом је промовисао анимирано-документарни филм „Михајло Пупин – пут ка светлости“ у име Града Новог Сада, који је финансијски помогао његово снимање. Филм је приказан на Бледу, Љубљани и Марибору. У делегацији за промоцију филма, заједно са Илићем, били су: Радомир Чубрановић, копродуцент и председник удружења Еuprogress из Новог Сада и Александра Чубрановић, генерални секретар EUprogress-a. Такође, Радомир и Александра су чланови Друштва новинара Војводине.

Домаћин на Бледу био је градоначелник Општине Блед Јанез Фајфар, који већ трећи мандат за редом успешно обавља своју дужност. Међу присутнима је била Стана Кончаревић, конзул и први саветник српског амбасадора у Словенији, Живорад Андрејић, председник Вукове задужбине из Љубљане, Мики Терзић, дописник РТС у Словенији и бројни гости. Свечаност је увеличана уручивањем поклона градоначелнику које су поклонили Мирослав Илић и Радомир Чубрановић: графика са приказом старог новосадског центра и молитва Господња – Оче наш, рад најбољег калиграфа у Европи, Новосађана Светозара Пајића Дијака.

Уводну реч о првом српском филму о делу Михајла Идворског Пупина дао је копродуцент Радомир Чубрановић, а затим се на словеначком језику обратио Мирослав Илић. Уз разговор са присутнима који је уследио након филма, било је јасно да је у питању веома драгоцено филмско остварење и да је Пупин личност која представља ону тачку историјске епохе која на најлепши начин повезује и удружује словеначки и српски народ – истакао је Илић.

Илић је сутрадан посетио споменик Михајла Пупина који је ове године 9. новембра свечано откривен поводом годишњице његовог рођења. Пупин је најзаслужнији што је Блед са делом Словеније (Горенска и Прекомурје) остао у саставу нове државе Срба, Хрвата и Словенаца, а данас Словеније.

У Љубљани је филм приказан у новим просторијама Парохијског дома Српске црквене општине, који заједно са нашом црквом заузима један од најлепших положаја у граду. Домаћин нам је био старешина храма св. Ћирила и Методија, протојереј Александар Обрадовић као и протојереј Раде Деспотовић који се угодним речима обратио присутнима. У оквиру посете Љубљани, заменик председника је био гост Културног друштва „Михајло Пупин“ које има највећи фонд књига на српском језику у Словенији.

У Марибору је пројекцију филма организовало Српско културно друштво „Штајерска“ на челу са председником Радетом Бакрачевићем, који је истовремено и главни уредник најчитанијег српског листа за дијаспору „Штајерске новице“. Филм је приказан у великој дворани Института информационих наука „ИЗУМ“. Поред Бакрачевића, били су присутни мр Франци Пивец председник Савеза културних друштава Марибор и члан председништва домовинског друштва „Rudolf Maister“, Бранко Зебец заменик директора Института „Изум“, Дивна Обреновић и Сава Вуковић из Културног друштва „Михајло Пупин“ из Љубљане који су гостима из Новог Сада поклонили примерак књиге „Са пашњака до научењака“, Дамњан Дамњановић из Српског културног центра „Данило Киш“ из Љубљане, брачни пар Мусил, Хелга бивши саветник општине Марибор и Војко, редовни професор Универзитета у Марибору и велемајстор шаха, представник вероника немачке заједнице у Словенији и други.

Мирослав Илић је током посета Бледу, Љубљани и Марибору искористио могућност да са домаћинима и бројним гостима, посебно из дијаспоре, поразговара о сарадњи са Градом Новим Садом, посебно у области културе и привреде.