Саопштење Треће Србије (21.11.2015.)

Најава Лиге социјалдемократа Војводине да ће организовати протестну вожњу тракторима, како би тобож спречила продају земљишта странцима и тајкунизацију аграра у најмању руку звучи лицемерно. Све би ово било лепо само да су ове протесте организовали на време, пре неких 10-15 година, односно пре продаје великих пољопривредних комбината „њиховим“ и то махом хрватским тајкунима.

Места протестима је било и када су кумовима продавали шећеране за три евра. Такође, ЛСВ је требала да иступи из Владе која је једнострано потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ (ССП), а који је Скупштина ратификовала 08.09.2008. године уз подршку њихових посланика. Након једностране примене ССП-а, Србија се обавезала да ће након 7 година његове примене омогућити продају земље странцима. Дакле, сама Лига је управо један од највећих криваца што би земљиште у Србији ускоро могло да буде у рукама странаца.

Наравно, проблеми у српском аграру су велики и морају се врло брзо решавати. Баш због тога је Трећа Србија још пре више месеци упутила бројне предлоге за измену Закона о пољопривредном земљишту. Такође, предложили смо оснивање нових пољопривредних комбината који би се заснивали на прнципу приватно-јавних партнерстава у којима би држава била акционар преко улагања земљишта.

На крају, оно што такође отвара сумње када је реч о најављеним протестима ЛСВ-а је и чињеница да покрајинским секретаријатом за пољопривреду руководи Бранислав Богарошки који је функционер Лиге. Када се зна да овај секретаријат са озбиљним новцем финасира удружења и пољопривреднике блиске ЛСВ-у, онда није тешко заључити да ће најбучнији у протестима бити управо они који су највише новца добили из покрајинске касе.

Мирослав Паровић          
председник странке Трећа Србија