Међународна конференција
“Неутралност као основа безбедности региона Балкана и Европе”

Данас је у Београду одржана међународна конференција посвећена питању неутралности Србије као могућем међународном положају наше земље.  Говорећи на отварању конференције Мирослав Паровић председник Треће Србије рекао је како позиција активне неутралности Србије данас представља потпуно реалну политичку опцију. „По мом мишљењу стубови активне неутралности у Србији данас могу бити експлоатација највреднијег ресурса које Србија има, а то је траса европског Коридора 10, који се налази на траси кинеских економских кретања, као и руских енергетских планова, као и активна борба против исламистичког тероризма“, закључио је Паровић.

Владан Глишић рекао је како је немогуће прогласити неутралност без суверености. Такође како је истакао, за њега политика активне неутралности представља политику „не у НАТО“.

За Дејана Мировића политика неутралности представља међукорак ка сврставању на страну пријатеља где убраја Русију и земље БРИКС-а.

„Неутралност је мртва. Живела неутралност!“, рекао је Жељко Цвијановић указавши да је књишки концепт неутралности какав је имала Швајцарска данас немогућ, али да данашња политика неутралности мора да успостави модел очувања држава које имају унутрашњу подељеност.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је немогуће бити неутралан у односу на сопствене интересе и навео пример потребе да Србија реагује на дешавања у Црној Гори. „Требамо сачувати постојеће, до тренутка када ће бити време да се неминовно сврстамо“.

Стевица Деђански истакао је како нам атлантске интеграције нису потребне, јер у основи то значи сврставање на страну непријатеља наших пријатеља.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је истакао како је Косово и Метохија тема број један са НАТО и ЕУ и указао како је неопходно донети закон о војној неутралности и да није добро то питање решавати променом Устава иако су то неке државе у свету тако регулисале.

Учешће на конференцији су још узели Миленко Неделковски, познати македонски ТВ водитељ, Гојко Раичевић, уредник интернет портала ИН4С из Црне Горе, политички аналитичар Бранко Радун, политиколог Боривој Рашуо, Предраг Николић председник Центра за стратешку сарадњу из Републике Српске и Деспот Ковачевић докторант на Факултету политичких наука. Поред њих говорили су гости из иностранства Александар Мустафа из Републиканске партије Француске, Маркус Фронмајер из Алтернативе за Немачку, као и Игор Туљанцев из партије Родина из Молдавије, Денис Денисов директор украјинске филијале Института ЗНД и Вјачеслав Чарскиј генерални продуцент пројекта РБТХ издавачке куће Росијскаја газета. Својим присуством конференцију су увеличали први секретар амбасаде Кине Чи Лингјун, и други секретар амбасаде Руске Федерације Арсен Ајшин.

Галерију фотографија са конференције можете погледати овде.