Војвођанска академија наука уметности и културе не може да користи скраћеницу ВАНУК због Треће Србије, која је пре њих регистровала удружење са истом скраћеницом.

Привредни суд регистровао је Установу културе за обележавање стогодишњице присаједињења Баната, Бачке, Барање и Срема Краљевини Србији „Високи академски новосадски ујединитељски клуб“ под скраћеницом ВАНУК. Како тврди Мироје Јовановић из Треће Србије, зачетник иницијативе о оснивању те установе, тиме је Војвођанска академија наука, уметности и културе којом руководи Угљеша Белић, а која се до сада такође називала ВАНУК, изгубила своју скраћеницу.

– Суд их је упозорио да не могу да користе то име, па ће морати да промене назив. Поред тога не могу да користе ни своје седиште јер су навели да им просторије изнајмљује Војвођанска академија наука и уметности за 40.000 динара, која већ и сама изнајмљује тај простор, па по закону не може да га изда у подзакуп – каже Мироје Јовановић.

Он тврди и да је неколико академика из ВАНУ, чије је постојање оспорио Уставни суд, затражило приступницу у Српску академију наука и уметности, јер им се не свиђа решење са ВАНУК-ом.
– Користили су и печат са тим именом, али смо се жалили и повукли су га – тврди он.

Угљеша Белић каже да још ништа није решено и да регистрацију још чекају.
– Верујем да ће Привредни суд ускоро да региструје нашу установу, а ако не буде хтео, онда ће то морати и да образложи. Није ова установа основана да би користила скраћеницу, нити ја желим да полемишем са политичарима – изјавио је Белић.

Он додаје да би трећесрбијански ВАНУК могао да представља формални проблем, али сматра како ће регистрација сигурно проћи. Каже и да му није јасно како је неко дозволио да се формира удружење које ће се бавити прославом присаједињења Војводине Србији три године раније од датума прославе.

Белић открива и да Војвођанска академија наука, уметности и културе неће имати чланове, него Савет састављен од научника, културних радника и уметника.

ИЗВОР БЛИЦ