ОДЛУКА Скупштине АП Војводина којом се оснива ВАНУК јесте класичан антидржавни и, ако хоћете, антисрпски чин. На срећу свих грађана, та одлука је толико противправна да постоји више начина да се кроз институције онемогући њена примена.

Веома брине количина дрскости Пајтићевог режима, да свесно кршећи прописе и општеобавезујуће одлуке Уставног суда поново уведе покрајину у систем функционисања по принципу “држава у држави”.

Ситуација у којој се под маском оснивања установе културе оснива једно тело које суштински има да буде проглашено за врховног тумача и носиоца академских токова у покрајини, слути на припрему и разраду идеолошког контекста у коме ће Војводина бити све само не српска покрајина.

Моменат доношења ове правно накарадне одлуке о ВАНУК управо нам говори о чињеници да ДС “српска Србија” занима само као повремено идеолошко солирање њеног председника, и зарад подизања рејтинга у оном делу јавности који је заборавио противуставни Статут АПВ из 2009. Врло добро се сећамо протагониста и доносилаца правних аката покрајинске власти, који су покушавали да од северне покрајине направе ентитет са елементима државности.

Животно је важно спречити такву једну камелеонску политику, која своје боје мења спрам ветрова који дувају са стране, али намере Пајтића и његових присталица биле су и остале потпуно деструктивне, ма колико аматерски деловале у својој формалној пројекцији.

Спорна одлука о оснивању ВАНУК практично представља наставак сукоба који се води између бирократског аутономаштва, који поседује изражене елементе сепаратизма, а чије су коловође Пајтић и Чанак, са једне стране, и највећег броја грађана покрајине са друге стране.

Изражавам бојазан да олигархијско-бирократски апетити двојца ДС-ЛСВ пред наредне покрајинске изборе не порасту још више, што би, у једном тренутку могло да прерасте у нови “Мајдан”. Такав сценарио ће, надам се, бити онемогућен већ након избора за покрајинску скупштину који нас убрзо очекују.

Мироје Јовановић