Фото: pixabay.com
Злоупотребом службеног положаја директора Београдских електрана, Раде Баста наставља да недозвољено лобира за изградњу нуклеарних електрана у Србији. Оваква активност господина Басте је посебно опасна јер би се имајући у виду да се ради о човеку који обавља важну функцију могао стећи утисак да су његови јавни наступи део стратегије власти да се на мала врата у Србију уведу непроверене технологије попут малих модуларних нуклеарних електрана које нигде у свету нису у оперативној употреби већ су у тест фази.
 
Оно што је такође врло упечатљиво је лакоћа којом се у јавном простору дозвољава да се пласирају идеје о изградњи нуклеарних електрана, а што је према одердбама нашег кривичног законика дело за које се починилац може осудити до пет година затвора. Оваква врста јавног заговарања непроверених технологија, а са наводним циљем да се на тај начин обезбеди енергетска сигурност била би као када би се јавно заговарало силовање жена са циљем да се поправи демографска ситуација. Додоуше, ког су моралног и образовног профила носиоци највиших функција у држави више ништа не сме да се искључи.
 
Из тог разлога позивам пре свих стручну јавност да не дозволимо да нам људи без било каквих реалних знања  наметну пројекте који потенцијално чак могу да Републику Србију доведу у стање потпуне потчињености у односу на неку другу државу. А управо нуклеарне технологије имају тај потенцијал да једну малу и релативно сиромашну државу доведу у стање потпуне технолошке, финасијаке и енергетске зависности. Такође, позивам медије да буду јако опрезни приликом извештвања о овој теми јер постоји реална опасност да несвесно помогну деловање једне подмукле организоване криминалне групе нуклеарних лобиста који злоупотребљавају државне функције са циљем остваривања политичке и финасијске користи.
 
др инж. Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет