Већ неколико месеци траје интезивна кампања нуклеарног лобија да се укине мораторијум на изградњу нуклеарних електрана у Србији. Предводник тог лобија је Александар Вучић који је очигледно направио договоре са појединим утицајним људима из Сједињених Америчких Држава да наша држава буде један од полигона за афирмацију новог типа  електрана, а то су тзв. модуларне нуклеарне електране. 
 
Грађани Србије морају да знају да тај тип електрана још увек нигде није ушао у употребу, већ се планира да до 2030. буде изграђено неколико постројења у САД и у нама суседној Румунији. Сходно томе јако је неодговорно од стране представника власти причати о некаквој супериорности ове технологије која у пракси није проверена, па самим тим ни потврђена. Такође, изградња нуклеарних електрана било ког типа ствара потпуну енергетску зависност, што значи да у читавом експлоатационом веку постоји обавеза да се куповина горива, текуће одржавање и сви ремонсти врше само и искључиво од стране те корпорације од које купујете технологију. И коначно, Србија има хиљаде стручњака из области термике и практично никога из области нуклеарних технологија, што значи да би дуго времена морали да плаћамо људе из иностранства да се баве нашим електроенергетским системом.  
 
Решење за будућност српског енергетског секора лежи у изградњи великих хидроелектрана на преосталим локацијама, изградњи паметне дистрибутивне електро мреже способне да управља већом количином малих извора електричне енергије као и потрошњом. И коначно, морамо вршити постепену супституцију угља земним гасом и у преспективи водоником. У процес развоја технологија за производњу и експлоатацију водоника морамо се као држава укључити већ сада јер имамо све потребне капацитете за тако нешто и били бисмо међу првима у једном новом подухвату којим пре свега Немачка и Русија планирају да реше енергетске изазове у будућности. Укупно гледано ово би био најбољи начин да се изврши праведна енергетска транзиција у Србији.
 
Због свега упозоравам власт да се не игра са укидањем мораторијума на изградњу нуклеарних електрана! Уједно позивам и све опозиционе колеге и поготово цивилни сектор да будемо спремни да спречимо наум Александра Вучића и да поновним блокадама Србије онемогућимо енергетско ропство које нам се припрема.
 
Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет