Илустрација (Foto: ArturNyk/shutterstock)

Током 2015. године када је Александар Вучић био премијер, а Зорана Михајловић ресорна министарка донешена је стратегија развоја енергетског сектора у Републици Србији до 2025. године са пројекцијом до 2030. Једна од најважнијих тачака усвојене стратегије је изградња нових термоенергетских капацитета на угаљ снаге 700 МW до 2025. године (350 MW do 2020. године). Наравно, подразумева се градња савремених постројења на угаљ која су много мање штетна по животну средину и која ће заменити већ постојеће термолекетране које су старе у просеку скоро четрдесет година.

Усвојена стратегија већ није испоштована јер планирана термоелектрана у Костолцу није завршена иако је требало још пре две године да буде пуштена у рад. Истовремено, по Вучићевом налогу Зорана Михајловић стопира изградњу термоелектране „Колубара Б“ са циљем да се прикажу као „борци за животну средину“ и да тиме прикрију њихову еколошку мафију која разара Србију.

Наша држава не може да обезбеди енергетску сигурност без експлоатације угља и због тога треба приступити праведној енергетској транзицији тако да на крају обезбедимо довољно прихватљиве енергије коју становништво и привреда могу да плате.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет

Информативна служба Народног слободарског покрета