Foto: PLJIŽ (ScreenShot)

Институт „Торлак“ постоји пуних 80 година и има квалификовану радну снагу и велики број различитих погона за производњу вакцина. Руски стручњаци су 11. фебруара ове године боравили у институту и закључили су да 20. маја може да се почне не са производњом, већ са пуњењем руске вакцине против короне. Дакле, са свим неопходним људским и техничким ресурсима потребно је три месеца да се почне са пуњењем у бочице већ унапред направљене вакцине!

Са друге стране, Александар Вучић је најавио да ће Србија заједно са Емиратима да прави погон за производњу кинеске вакцине и да ће та фабрика већ од 15. октобра ове године да стартује производњу. Дакле, за седам месеци од ливаде до производње?! Поставља се питање који су то стручњаци направили процену да је овако нешто могуће? Јер ако су руски експерти закључили да већ постојећи Торлак треба пуна три месеца да се припреми да пуни у бочице већ направљене вакцине, ко је то онда проценио да некој ливади треба само седам месеци да се трансформише у фабрику?! Такође, која радна снага ће радити у тој новој фабрици када су нама већ сви стручњаци запослени на институту Торлак и нема никакве шансе да у седам месеци отшколујемо неке нове људе.

Оно што је пак реално могуће направити у тих седам месеци је велико регионално складиште за Синофарм вакцину, а онда то у медијима приказати као фабрику. На овај начин Вучић себи прави медијски и политички маневар који ће поново јако скупо коштати грађане Србије. Чињенице указују да се око вакцина води прави геополитички рат и нимало није паметно у сред Европе направити велико складиште за „кинеско наоружање“. Поготово јер сем личног интереса Александра Вучића да буде овлашћени дилер кинеске робе не постоји никакав други национални интерес и корист.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет

Информативна служба Народног слободарског покрета