Према информацијама које сам добио, Безбедносно информативна агенција је недавно радила анализу о утицају који Русија има на Српску православну цркву и преко ње на унутрашње прилике у Србији. Анализа је рађена у склопу припрема државног врха на потписивање споразума у Вашингтону.

Имајући у виду Закон о БИА постављам питање ко је тражио и ко је одобрио израду једне такве анализе? Такође, захтевам да државни врх и руководство БИА одговоре да ли је приликом израде ове анализе вршена нека од мера тајног праћења високих црквених великодостојника?

Моја сазнања говоре да се у овом као и у многим другим случајевима БИА, али и друге безбедносне институције попут Војно обавештајне агенције и Војно безбедносне агенције користе не у циљу заштите државе и уставног поретка неголи у циљу заштите Вучићевог режима. У конкретном случају свима који су били укључени у израду безбедносне процене било је јасно да Српска православна црква неће рушити уставни поредак Републике Србије, тако да је једини разлог овог новог шпијунирања цркве страх власти од тога да се не деси црногорски сценарио у Србији и прављење алибија да се пред светом Русија оптужи за рушење власти.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет

Информативна служба Народног слободарског покрета