Седница Републичке изборне комисије (РИК) 5.јула, на којој је усвојен извештај о укупним резултатима избора, одржана је у тајности, без медија и учешћа свих чланова РИК, саопштили су данас чланови РИК у проширеном саставу испред изборних листа Суверенисти и Покрет слободних грађана.

У саопштењу се истиче да је та, 172. Седница РИК одржана на незаконит начин, путем мејла, а у време док жалбени рокови И даље трају и да је за тај извештај гласало 25 чланова РИК.

Потписници саопштења се противе гласању о Извештају о укупним резултатима избора за народне посланике електронским путем, јер је на тај начин, како је истакнуто, онемогућена расправа по тачкама дневног реда, те увид у целокупан изборни материјал, што је нужно за доношење законите одлуке.

У саопштењу се наглашава да је члановима РИК омогућено да гласају преко мејла који не садржи сертификован електронски потпис, чиме је у сумњу доведена веродостојност датих изјава.

Тврди се да је РИК утврдио укупне резултате избора, иако рокови за подношење правних лекова на решења којима су одбијени приговори поднети због неправилности на бирачким местима, на изборима 21.јуна, као и на поновљеном гласању 1.јула, још нису истекли, па није могуће утврђивати коначне резултате избора и доделу мандата у Народној Скупштини РС.

На 163. седници одржаној 29.јуна на којој је усвојен предлог допуне Пословника о раду Републичке изборне комисије, чланови РИК су обавештени да ће се РИК састати ради утврђивања укупних резултата гласања и да ће бити омогућена расправа.

Онемогућавањем члановима РИК да расправљају, РИК је од колективног органа претворен у скуп појединаца који одлуке доносе мимо свих закона и законских оквира, наводе потписници саопштења.

Они истичу да је усвајање Извештаја о укупним резултатима избора путем електронске седнице флагрантно кршење Закона о избору народних посланика и Устава РС, па наведени Извештај сматрају правно неважећим, наводи се у саопштењу.

Такође се наглашава да су ови избори пропуштањем рока из Закона о избору народних посланика изашли из законског оквира и изборни процес више није легалан, а такође су спроведени уз многобројне изборне неправилности почев од дуплих спискова, сигурних гласова, мањкавих записника, што је у једном делу утврдио и сам Управни суд, а и само утврђивање коначних резултата је спроведено на противзаконит начин.

Саопштење су потписали чланови РИК, односно заменици чланова РИК у проширеном саставу испред изборних листа Суверенисти-Саша Радуловић, Срђана Видовић и Николина Липовшек, Народни блок- Велимир Илић- генерал Момир Стојановић, Стеван Бабића и Сандра Гашић , Сергеј Трифуновић-Покрет слободних грађана – Вук Ђорђевић и Милан Милошевић.

Извор: Нова.рс