Представници коалиције Народни блок се поново неће одазвати позиву Александра Вучића на заједнички састанак ради договора о наставку изборних радњи јер је очигледно да се Вучић већ договорио сам са собом о томе када и на који начин хоће да се наставе избори и сходно томе ми не желимо да будемо статисти у фингираној представи у којој се глуми демократија.

Оно на чему ми инсистирамо је апсолутно поштовање Устава Републике Србије и закона који регулишу изборни процес, а кључна одредница тих докумената је та да се учесницима гарантују апсолутно иста права у читавом изборном процесу. То значи да сви ми који смо поштено ушли у изборе и започели изборне радње морамо добити могућност да до краја поштено у тим изборима будемо, а то није могуће уколико наредних четрдесет дана будемо водили кампању у условима разних ограничења које намеће још увек незавршена епидемија корона вируса.

Из тог разлога ми тражимо да се и Коалицији Народни блок омогуће иста она права која је имала коалиција око Српске напредне странке, а то значи:

·         Могућност неометаног прикупљања потписа подршке грађана нашој изборној листи на истоветан начин на који је владајућа странка прикупила преко 90.000 потписа подршке својим изборним листама. Ово значи да се мора омогућити да јавни бележници долазе на оне локације које одговарају политичким чиниоцима који потписе сакупљају јер у супротном је физички готово немогуће сакупити потребан број потписа тако што се хиљаде грађана прво доводе у канцеларије странака, а потом одводе на места које држава одреди за сакупљање потписа. Како безбедно организовати тај превоз и како обезбедити да се грађани осећају здравствено безбедно и сигурно да их на местима где је власт одредила да се врши сакупљање потписа не сликају активисти владајућих странака јер су и до сада многи били изложени непријатностима када су давали потпис подршке опозицији.

·         Могућност политичке промоције без ограничења у броју присутних грађана јер је у првих десет дана кампање владајућа коалиција имала низ промотивних скупова на којима није било никаквих ограничења.

·         Могућност активног учешћа у политичким активностима свих грађана са правом гласа, а то значи да старији од 65 година, повратници из иностранства који су стављени у карантин и други грађани који трпе одређене рестрикције услед епидемије корона вируса морају добити могућност апсолутно слободног политичког деловања.

·         Могућност приступа медијима са националном фреквенцијом како би грађани који су пуна два месеца били затворени у кућама и под константном кампањом власти могли да чују да у Србији постоје и неки други грађани, а не само они који су део режима и са њима блиски људи.

Без поштовања принципа апсолутно једнаких права свих учесника избора у читавом изборном процесу немогуће је одржати иоле демократске изборе. Из тог разлога, као одговорни људи ми ћемо заштиту основних људских и политичких права затражити од Републичке изборне комисије, Управног суда и Уставног суда, као и од међународних институција попут ОЕБС-а, Европске уније и других релевантних организација.

Челници Коалиције Народни блок

Велимир Илић, Нова Србија

Генерал Момир Стојановић, ГГ „Искрено за Ниш“

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет