Ванредно стање у којем се налазимо, проузроковано пандемијом и брзинским ширењем Корона вируса има многобројне негативне последице по грађане, а неки од њих су појачани стрес и анксиозност. Само размишљање на борбу са невидљивим свеприсутним непријатељем, затим о економским и егзистенцијалним проблемима са којима је добар део популације додатно суочен и све то у условима самоизолације доводе значајан број грађана до психосоцијалних проблема.

 Такође, због донетих мера самоизолације   и социјалне навике грађана су другачије, те због забране кретања велики број грађана се налази испред ТВ екрана. У околностима где су у јавном дискурсу три најчешће речи смрт, болест и гробље, медији, а нарочито телевизије са националном фреквенцијом имају посебну одговорност и због тога је апсолутно  неприхватљиво  пласирање оваквих садржаја који промовишу девијантно понашање, агресију, стрес, насиље и који на тај начин  изузетно негативно  утичу на психичко стање нације. Данас је време када је никад потребнија међуљудска солидарност и хуманост, а не истицање негативних појава и вредности. 

Ријалити „Задруга“  и ТВ  Пинк наочиглед свих крше и мере Владе Србије који се тичу забране јавног окупљања, где је број људи на једном месту ограничен на пет, а видимо да се у овом ријалитију налази и до 50 људи.  

Због свега претходно наведеног апелујемо на Владу Републике Србије  и Регулаторно тело за електронске медије  да предузму неопходне кораке у циљу укидања овог ријалитија и сличних њему и да на тај начин нама грађанима покажу да закон и предвиђене мере у ванредном стању једнако важе за све.

У прилогу вам достављамо видео снимак једне од сцене насиља од 27.03.2020. године.

У Новом Саду, 28.03.2020. године         

 Политичка странка Народни слободарски покрет,

председник Мирослав Паровић