Пандемија корона вируса је погодила читаво човечанство и сви ми морамо дати све од себе да ту пошаст победимо. Ми Слободари смо изнад свега одговорни људи и дубоко смо свесни неопходности солидарности међу људима у овом тешком моменту. Нажалост, али Вучићев режим је кроз низ погрешних потеза готово у потпуности онемогућио укључивање друштва у овај велики рат тако да сада имамо ситуацију у којој мала група људи одлучује о судбини читаве нације. Оно што је у том погледу поготово спорно је чињенице да ми као друштво уопште не знамо ко и на који начин доноси одлуке, како изгледа ланац командовања и генерално како у овом моменту изгледа структура вођења државе Србије имајући у виду да је уведено ванредно стање и да су сходно томе суспендоване институције и многи закони. Такође, у овом моменту готово је у потпуности укинута јавност и све одлуке које се доносе представљају се као спасоносне за животе људи и свака критика бива дочекивана на нож и представљана безмало као издаја.

Ми смо као странка још пре проглашења пандемије предлагали формирање концентрационе Владе националног јединства коју би чинили водећи стручњаци из наше земље. То смо учинили због свести да сем вируса короне Србији прети и мигрантска криза као и ултиматум око Косова и Метохије, те да је због свега тога потребно ангажовати све националне ресурсе. Сматрали смо и још увек сматрамо да је више глава паметније од једне и да је у тешким временима заједништво главна снага. Нажалост, али Вучићев режим је због сопственог рејтинга одбио овакву понуду и тиме на делу доказао да њих интересује само гола власт, а не било каква солидарност и национално јединство. И управо нам свако вече на ванредним конференцијама за медије власт доказује да је пандемију корона вируса схватила и као начин да се још више учврсте у бирачком телу јер да није тако онда не бисмо сваки дан гледали државни врх већ би се фокус јавне пажње пребацио на бројне дискретне хероје данашњице који се свакодневно и грчевито боре за животе људи у Србији. Уместо политичких аналитичара који на неки чудан начин знају све о свим темама и без проблема пролазе полицијски час, на медијима нам треба више укрштених и сучељених мишљења лекара, економиста, стручњака за безбедност и других стручних људи који треба да помогну да држава крене када све ово прође.

Нажалост, али већ први дани ванредног стања су показали да власт нема довољно капацитета да упрваља кризом. Из дана у дан гледамо како државни врх пуца под теретом проблема и тиме угрожава опстанак народа и државе. Због илустрације навешћу пример да је донешена одлука о томе да се и српским држављанима забрани улазак у Србију. Овој одлуци претходили су дани кампање против наших људи који раде у иностранству, чак је на насловницама појединихтаблоида блиских власти освануо податак да се ка Србији креће 200.000 гастабајтера од којих је 6000 заражено вирусом. На овај начин се људи окрећу једни против других, а оно што је још горе је поништавање цивилизацијске тековине држављанства које је светиња колико и приватна својина.

Због тога смо ми из Народног слободарског покрета одлучили да све своје капацитете ставимо у службу одбране обичних људи који су највеће жртве ове ситуације. Нама је битна она права солидарност са људима који су у бројим проблемима, а не вештачка солидарност и јединство са Вучићевим режимом.

Имајући у виду ванредно стање и уведени полицијски час, готово је онемогућена лична комуникација и зато позивамо све држављане Србије да нам пишу о проблемима које имају како бисмо ми могли да у јавности подигнемо те приче и да кроз пријаве и притужбе државним органима и међународним институцијама приморамо власт да те конкретне проблеме решава. Ово је најбољи начин да као грађани учествујемо у овом рату и не дозволимо власти да погрешним одлукама уништи будућност нас и наше деце.

Мирослав Паровић, Народни слободарски покрет

narodnislobodarskipokret@gmail.com